Mikuláš Kroupa, ředitel společnosti Post Bellum

26. červen 2012

Ještě několik generací potrvá, než bude bolševik definitivně zničen. I to v rozhovoru s Lucií Výbornou říká ředitel společnosti Post Bellum Mikuláš Kroupa, když se zamýšlí nad stále častější a silnější nostalgií po minulých časech.

Představte si následující situaci. Váš otec byl přesvědčený komunista, podle svých politických názorů vychovával celý život vás a vy zase své děti. Pak ovšem přišla 90. léta a celý váš život se obrátil vzhůru nohama. „V těchto případech je velmi nejednoduché slevit z nostalgie po minulosti. Bývá totiž pevně svázána s určitou rodinnou tradicí,“ shrnuje Mikuláš Kroupa.

Ví, o čem mluví. V rámci cyklu Příběhů 20. století, který můžete pravidelně v sobotu po 21. hodině slýchat i na Radiožurnálu, totiž nesbírá pouze silné příběhy lidí, jimž komunistický nebo předtím nacistický režim ublížil, ale i těch, kteří tyto režimy pomáhali budovat – bachařů, agentů Státní bezpečnosti i konfidentů.

Vzpomínky pamětníků daly vzniknout nejen už zmiňovanému rozhlasovému cyklu, ale i knize s názvem Kruté století. Na trhu se už objevila i další publikace s názvem Komunismus jsme žít nechtěli.

„Co sesbíráme, to převyprávíme. Jde o neuvěřitelnou inspiraci. Mnoho z těch, s nimiž jsme mluvili, byli stateční lidé, kteří se v určité chvíli svého života ocitli v naprosté beznaději. Přesto našli sílu vzdorovat. To je nesmírně inspirativní pro každého z nás,“ vysvětluje Mikuláš Kroupa.

Mikuláš Kroupa přiblížil, jak vypadá práce na pořadu Příběhy 20. století

Historie nás zavazuje, shrnuje. „Čechy společná minulost spojuje,“ upozorňuje na to, proč je důležité připomínat si příběhy lidí, kteří vytvářeli dějiny 20. století. Teorii tlusté čáry za minulostí si proto neumí představit. „Zločiny se vyšetřovat musí – přestože já osobně necítím nenávist k žádnému člověku,“ upozorňuje.

Jaké je mluvit s člověkem, který celý život strávil týráním druhých? Také na to se Lucie Výborná svého hosta zeptala. Padly však i další dotazy. Jak hodnotí současnou ekonomickou krizi? A obává se návratu některé z totalitárních mašinérií? Odpovědi Mikuláše Kroupy si kdykoliv poslechněte v našem audioarchívu.

Záznam celého rozhovoru s Mikulášem Kroupou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio