„Miladu Horákovou si zahraje zahraniční herečka, film bude v angličtině,“ říká producent o filmu Milada

28. duben 2015

Po zhlédnutí archivních záběrů procesu s Miladou Horákovou si říkal, jak je možné, že ještě nikdo nenatočil film. O mnoho let později napsal dceři Milady Horákové, nasedl v Austrálii do letadla a odjel do Spojených států, aby se s ní setkal. Po třech dnech si podali ruku. Takhle vznikal film Milada. Producent David Mrnka se rozhodl, že se chopí i režie.

Janu Kánskou, dceru Milady Horákové, popisuje jako šarmantní, veselou dámu, která má vnoučata a vede úžasný život. „Rozloučily se poslední noc před tím, než byla popravena. Pamatuje si vše do detailu,“ přibližuje.

Film bude natáčený v angličtině a není určen jen pro český trh. „Jde o silný příběh ženy, která bojovala za to, v co věřila,“ vysvětluje, ale podotýká, že z Milady Horákové nechce ve filmu udělat jen modlu.

Čtěte také

„Milada hodně pomáhala lidem okolo, což se s ní táhlo až do konce, kdy spolupracovala s lidmi, aby se dostali do zahraničí. Chci ukázat i druhou stránku, kdy rodina trpěla a zaplatila za to,“ upozorňuje.

Anna Geislerová v roli prokurátorky

Proč se vlastně komunisté zaměřili na ženu? Když Miladu Horákovou zatkli, tak komunisté sami nevěděli, jak postavit případ, na pomoc jim přišlo direktorium z Moskvy. „Ti to nadirigovali s StB a rozhodli se, že Milada Horáková bude stěžejní postava, která bude v procesu figurovat. Komunisté potřebovali odstrašující případ,“ vysvětluje.

Jakýkoliv počin, kdy se mluví o komunismu a o tom, co se vše stalo a jak to začalo, je podle něj velmi důležitý. „Pokud se taková témata budou vyprávět, tak o nich budou lidé přemýšlet. A tento film o tom je,“ říká.

David Mrnka

A jaký bude mít film obsazení a kdo si zahraje Miladu Horákovou? „To je tajemstvím, až herečka přijde do České republiky, vše prozradíme před začátkem natáčení,“ usmívá se.

Co se týče dalších rolí, tak prokurátorku Ludmilu Brožovou-Polednovou ztvární Anna Geislerová, sestru Milady Horákové Klára Issová a do role agenta KGB se postaví Karel Dobrý. Ve filmu se ukážou i další herci ze zahraničí.

On sám se chtěl do filmu pustit produkčně, ale materiál nepřilnul k zahraničnímu režisérovi a nikdo nebyl k mání. „Vystudoval jsem filmovou školu, dělám v průmyslu, tak jsme se dohodli, že to zkusíme,“ nastiňuje důvody, proč se chopil i režie.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio