Miloš Zeman měl svá tvrzení doložit hned. Jinak je to takové „kafrání“, naznačuje publicista Pavel Kosatík

4. květen 2015

Prvorepublikový novinář Ferdinand Peroutka se v poslední době stal velmi citovanou osobou. Zasloužil se o to především prezident Miloš Zeman, podle něhož napsal tento žurnalista článek s názvem Hitler je gentleman. Zmíněný text však nedoložil. O osud Ferdinanda Peroutky se zajímá také publicista Pavel Kosatík, autor oceňované životopisné knihy o této osobnosti.

Peroutkovu kariéru a osud začala hodnotit spousta lidí, soudí Pavel Kosatík v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou. Současně připouští, že sice máme právo hodnotit možná selhání. „Ale dotyčný by měl svá tvrzení doložit hned a jasně. Čím závažnější obvinění, tím lepší argumenty. Jinak je to takové krafání,“ zamýšlí se.

Navíc klesá snaha vnímat texty v dobovém kontextu. Společnost se během uplynulého století rychle měnila, proto je pro nás často obtížné porozumět některým dnes už historickým textům. „Peroutka se vyslovoval ke složitým věcem,“ vysvětluje Pavel Kosatík, podle něhož se novinář vyhýbal jednoduchým tezím.

Čtěte také


Co řekl Miloš Zeman o Ferdinandu Peroutkovi?
Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman“. Tentýž novinář po Mnichovské dohodě napsal: „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“.
...
Co vede k této fascinaci intelektuálů naprosto zrůdným učením? Co vede k tomu, že se z doktora Jekylla stává mistr Hyde? Je to snaha překonat vlastní frustraci vytěsněním té menšiny, ať jakékoli, ze společnosti a v tomto smyslu holokaust začíná první lavičkou v parku, na kterou si nesmí sednout žid...
zdroj: oficiální stránky Miloše Zemana

Ferdinand Peroutka prý navíc netoužil dělat velké věci. Jeho práce se vyznačovaly především silným literárním jazykem.

Je to často styl psychologického románu, jako byste četli klasický román 19. nebo 20. století,“ přibližuje host Lucie Výborné s tím, že měl šanci číst deníky Ferdinanda Peroutky. Dostal se k nim díky Peroutkově třetí manželce Slávce. „Žila v centru Prahy, byla na mě hodná a odpovídala na otázky,“ vysvětluje.

Na text Hitler je gentleman jsem nenarazil, říká Pavel Kosatík

Sám Peroutka, který prošel koncentračními tábory Dachau a Buchenwald, by útoky na svou osobu nejspíš nekomentoval. „Své ego si držel od těla,“ domnívá se Pavel Kosatík, což je například vidět v jeho denících, kde o sobě psal ve třetí osobě.

Čtěte také

Nabízí se otázka, proč byl Ferdinand Peroutka vlastně zatčen. Pavel Kosatík ji však odmítá. „Říkáme jí jen, že může existovat nějaký třeba i zvrhlý důvod. Pro totalitu platí, že si vybírá svévolně, koho chce. Šlo o to, aby si lidé nebyli ničím jistí,“ namítá.

Pavel Kosatík, publicista

Při studiu textů Ferdinanda Peroutky na text Hitler je gentleman, o němž mluvil Miloš Zeman, nenarazil. „Je chyba, že se s ním nesetkal Miloš Zeman v době, kdy o něm mluvil, tedy 28. ledna,“ zdůrazňuje a dodává: „A to všechno je placeno z našich daní.“

Čtěte také

Ferdinand Peroutka

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio