Miro Žbirka slavil narozeniny s Radiožurnálem. Vrátí se ještě do studia Abbey Road?

21. říjen 2014

Ve studiu Radiožurnálu částečně oslavil narozeniny. Do Prahy si odskočil až z Londýna, kde nahrává v legendárním studiu Abbey Road. „V Londýně jsem se vždycky cítil dobře, ale Praha má zas jiné kvality,“ tvrdí známý zpěvák Miro Žbirka.

Ve studiu Abbey Road začal natáčet před dvěma roky. Tehdy vznikla píseň Love Shines.

Od té doby uběhla spousta času a Miro Žbirka ve slavném londýnském studiu nahrál celé album, které nazpíval v angličtině. „Chci se tam ještě vrátit a nahrát některé písničky ve slovenštině,“ vysvětluje.

Na písni Love Shines si chtěl vyzkoušet, jaké to je psát anglicky. „Angličané mají na všechno knihy, i na psaní textů,“ popisuje Miro Žbirka, který podle svých slov prošel jinou školou, a to když jeho texty musely uspět před schvalovací komisí. „Každý rým musel sedět,“ připomíná. „Ani v Česku nebyl gramatický rým problém, ale na Slovensku to byla skutečně škola,“ dodává.

Čtěte také

Angličtina podle něj má řadu výhod. Zpěvák si nemusí lámat hlavu nad přízvuky a řadou dalších věcí. V angličtině se totiž dají přezpívat i noviny a bude to znít dobře.

Co má rád na Angličanech? Proč tvrdí, že se v porovnání s nimi neumíme spontánně radovat? A z jakého důvodu nahrál píseň Love Shines? Dokáže se Miro Žbirka skutečně naštvat? Také na to se ptala moderátorka Lucie Výborná mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio