Miroslav Černošek, sportovní manažer

23. říjen 2012

Zastupuje Petru Kvitovou a Tomáše Berdycha, byl však také svědkem sportovní kariéry Martiny Hingisové. V úterý byl hostem Radiožurnálu sportovní manažer Miroslav Černošek, s nímž si moderátorka Lucie Výborná povídala o mladých talentech, roli psychiky ve sportu i o situaci Lance Armstronga.

„Když Petra Kvitová vyhrála Wimbledon, přesvědčovala mě, že se jejím úspěchem nic nezmění. Nesouhlasil jsem s ní,“ vzpomíná Miroslav Černošek s tím, že známá česká tenistka nebyla připravená na tlak, pod kterým v současnosti hraje. „Všichni očekávají, že bude mezi deseti nejlepšími hráčkami,“ upozorňuje s tím, že i proto mívá Petra Kvitová problémy na začátcích turnajů, kdy jsou jejími soupeřkami relativně bezejmenné hráčky.

Miroslav Černošek se v této souvislosti zamyslel nad kariérou Martiny Hingisové, kterou také zastupoval. „Dispozice Martiny byly naprosto mimořádné. Vyhrávala už od 12 let a v 18 letech šla do zápasu s tím, že nemůže prohrát,“ vysvětluje.

S Tomášem Berdychem podepsal Miroslav Černošek smlouvu už v 11 letech. „Mladí tenisté podepisují klubové smlouvy. Tomáš Berdych se zavázal, že bude hrát za Prostějov. O peníze tehdy vůbec nešlo,“ nastiňuje Miroslav Černošek. „Až ve 14 letech uzavíráme novou smlouvu, která obsahuje i finanční vstup. Hráč mívá k dispozici trenéra a placenou dopravu,“ dodává a připouští, že investice do jednoho hráče se pohybuje okolo 8 nebo 10 miliónů korun.

Sportovní manažer Miroslav Černošek zmínil zmařené investice do nadějných tenistů

„Je to riziko, ale mám tenis rád. Musím věřit trenérovi a pracovat s lidmi, na které se můžu spolehnout,“ prozrazuje. „Mívám k dispozici hodnocení zdravotního a psychického stavu, ale v konečné fázi hraje velkou roli při rozhodování intuice,“ zamýšlí se.

V jaké situaci je dnes manažer Lance Armstronga? Proč jsou někteří rodiče talentovaných dětí někdy až příliš ambiciózní? A z jakého důvodu se stal sport tak obrovským fenoménem? I to se dozvíte z audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Miroslavem Černoškem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio