Mít jakoukoli medaili z olympiády nebo paralympiády je úžasný úspěch, říká paralympijský vítěz Arnošt Petráček

24. září 2016

Hosty Radiožurnálu byli Arnošt Petráček, čerstvý držitel zlaté medaile z paralympijských her v Riu, a také jeho osobní trenér Jiří Filip. O zlatou medaili Petráček marně usiloval už v Pekingu i v Londýně, na splnění svého snu si ale musel počkat až do Ria.

V rámci čtyřleté přípravy na Rio jezdil Arnošt Petráček se svým trenérem na závody handicapovaných i zdravých plavců a snažili se najít možnosti vylepšení jeho plavecké techniky. Radiožurnál dal Petráčkovi i jeden živý dárek – do studia za ním přišel olympijský vítěz Lukáš Krpálek, se kterým se Arnošt Petráček chtěl seznámit. Zlaté medaile z olympijských i paralympijských her tak ležely na stole ve studiu Radiožurnálu vedle sebe.

Petráček vytvořil 5 světových a 9 evropských rekordů. Plave tak, že se vlní nohama a tělem. „Když plavu stylem delfína, tak je třeba plavat na hladině, ne se potápět nahoru a dolů. To znamená uplavat třeba 6 vln na jeden nádech. Ke zlepšení dýchání mi pomohli i v Institutu sportovního lékařství, kam jsem chodil pravidelně na kontroly,“ říká Arnošt Petráček.

Podle trenéra Jiřího Filipa je důležitý celý průběh závodu – jak dobrý start, tak i to, aby Arnoštovi nedošly síly v závěru. Oproti některým soupeřům je ale Arnošt Petráček znevýhodněn. „Musí dohmátnout hlavou, takže i když je třeba metr před soupeři, tak ti soupeři natáhnou ruku a v cíli jsou před ním. S tím jsme bojovali řadu let, protože vždycky prohrál o ten pomyslný dohmat, i když byl celý závod metr před soupeři,“ vysvětluje Filip.

Trénování handicapovaného plavce s postižením, jako má Arnošt Petráček, je podle Jiřího Filipa hodně těžké, protože trénink zahrnuje neustálé vymýšlení nových věcí. Neexistuje papír od lékaře, co smí nebo nesmí dělat. Zároveň je každý handicapovaný sportovec handicapovaný trochu jinak, takže nejde se všemi dělat to samé.

Přemýšlel Arnošt někdy o tom, že by si pořídil robotickou protézu? „Já ani nevím, jestli bych to chtěl, protože nevím, jestli by mi to překáželo. Naučil jsem se žít s tímto handicapem a nevím, jestli bych se dokázal naučit s nějakou protézou,“ odpovídá paralympijský vítěz Arnošt Petráček.

autoři: Patricie Strouhalová , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.