Mnislav Zelený, etnolog

9. červenec 2012

Každá pomoc je špatná pomoc, každá návštěva je špatná návštěva. To je názor etnologa Mnislava Zeleného na působení lidí takzvaně civilizovaných na primitivní kultury po celém světě – od Afriky po Ameriku. Přesto Mnislav Zelený pomáhá jednomu indiánskému kmenu ve Venezuele. Proč?

To jménu mu dali Jawalapitové. „To jsou indiáni, kteří jsou spokojení se svým životem. Těm bych si nedovolil pomáhat. Jakákoliv pomoc je špatná pomoc, jakákoliv návštěva je špatná návštěva,“ má jasno etnolog.

Podle Mnislava Zeleného je totiž to, co nazýváme pokrok, vlastně úpadkem. „My žijeme nepřirozeně a oni žijí přirozeně. Ale jakmile u indiánů dojde k poznání našeho způsobu života, je to stejné, jako když Adam s Evou našli poznání hříchu,“ přirovnává Mnislav Zelený. Ani bibličtí hrdinové lákavým možnostem neodolali a dopadli špatně.

Není nic smutnějšího než opilý indián

Jakýkoliv pokrok je vlastně v případě indiánských kmenů úpadkem

Podle Mnislava Zeleného indiáni žijí v ráji, ale čím dál více kmenů prochází vlastním úpadkem. „Není nic smutnějšího než opilý indián,“ kroutí hlavou etnolog. Ale nejde jen o alkohol.

„Nejprve začaly chodit ženy v tričkách, poté si pořídil náčelník mobil, dorazilo mě, když jeden z mých indiánských přátel měl syna a začal mu navlékat jednorázové plenky. K čemu tam jsou potřeba?“ ptá se etnolog a popisuje, jak postupně se stále víc a víc osada Nichare vzdalovala přírodě a přirozenosti.

Kolik je v Amazonii indiánských kmenů? Jak se vůbec lze spřátelit s nedůvěřivými indiány? A jaký význam má jeho indiánské jméno Atapana? Také na to se moderátorka Lucie Výborná cestovatele a bývalého velvyslance v Kolumbii Mnislava Zeleného zeptala.

Záznam celého rozhovoru s Mnislavem Zeleným a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mjp
Spustit audio