Mráz zdraví neškodí, ve sportování není překážkou, ubezpečuje primář plicní kliniky Jiří Votruba

Smog a mráz. Lidé v takových podmínkách mívají častěji podrážděné průdušky, horní cesty dýchací a u pacientů s chronickým plicním onemocněním se zdravotní stav zhorší. Jaké jsou rady primáře Plicní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Jiřího Votruby? Například roušky mají zcela minimální efekt. A zdraví lidé se nemusejí obávat sportování.

„Rozhodně musím rozporovat, že by smog měl vést přímo k nějakým onemocněním, pochopitelně ti, kteří mají nemocné plíce, by se měli vyvarovat pohybu ve smogu,“ říká. Takové doporučení platí i pro malé děti a starší lidi, omezení pohybové aktivity ve smogu se ale netýká zdravých lidí.

„Pokud si člověk má rozmyslet, zda má běžet maraton ve smogové situaci, nebo bez ní, tak rozhodně bez ní to bude rozumnější. Akutně se ale nestane nic, samozřejmě zátěž pro plíce bude vyšší,“ dodává.


Roušky odfiltrují pouze velké částice, které se stejně usadí v horních částech dýchacích. Malé částice, navzdory rouškám, se dostávají do periferních částí dýchacích cest, a ty jsou nejškodlivější. JAN VOTRUBA

Sportování je podle něj základ, bez kterého by si dnešní člověk neměl představit život – na řadě svých pacientů pozoruje, že právě nesportování vede k většině jejich onemocnění. „Určitě sportujte všichni,“ doporučuje.

A pokud chceme sportovat při - 20 °C? „Obecně je přijímáno, že mráz jako takový nezpůsobuje žádné choroby,“ vysvětluje. Zároveň ale připouští, že ochlazením části organizmu, například nosní sliznice, se možná mírně sníží obranyschopnost a může se zvýšit riziko rýmy. „Mráz by ale ve sportovních aktivitách neměl být překážkou,“ doplňuje.

Kouření = riziko. Pomůžou elektronické cigarety?

K rizikovým faktorům nejenom pro plíce patří cigarety – plíce kuřáka, který kouřil 30 let, už nebudou nikdy takové, jako kdyby nekouřil vůbec. Pokud se ale dokáže zlozvyku zbavit, tak riziko plicní rakoviny se na běžnou normu sníží po 10 letech nekuřáctví, pro srdce a cévy riziko klesá už po roce a půl.

Elektronické cigarety, pokud slouží jak náhražka cigarety, jsou o něco zdravější, každý člověk, který se snaží skončit s kouřením, by ale měl být v rukách zdravotníka. Ten má řídit celý odvykací mechanismus. „Elektronická cigareta může vést k vyššímu riziku, že začneme kouřit normální cigarety, nebo přejdeme k jiným drogám,“ upozorňuje.

Pochvaluje si ale nově zavedené obrázky na cigaretách, které mají odradit lidi od kouření – podobných obrázků, a možná ještě horších, je totiž na klinice častým svědkem.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , prh
Spustit audio