Muži hubnou při běhu rychleji, ženy musí přidat cvičení, říká běžecký trenér Miloš Škorpil

18. březen 2017

Plynulé tempo by mělo běžci umožnit, aby mu stačil dech i na plynulý hovor. Alespoň to říká ultramaratonec, propagátor a trenér běhu Miloš Škorpil, podle kterého je nyní právě ten správný čas začít s běháním – zjara je tepleji, pohyb příjemnější a člověk nemusí být nabalený. Proč muži při běhání hubnou rychleji než ženy?

„Lidem doporučuji, aby běhali obden, protože si tak můžou vytvořit návyk, “ vysvětluje Škorpil v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou s tím, že po měsíci tréninku už člověku běhání začne chybět.

Velký boom zažil takzvaný nordic walking, nyní se objevuje i nordic running, tedy běhání s hůlkami. I tento styl doporučuje. Většina lidí, kteří běhají, při tom podle něj sedí, tělo by mělo být přitom rovné jako při chůzi.

V ekonomické době se především ženeme za výkony, což se projevuje i ve sportu. Ten má být ale především relax, člověk by se neměl nechat ovlivnit prostředím a běhat jenom tak, aby si to užíval. Rozdílné je například běhání ve městě a v přírodě. Podle čeho vybrat správnou botu? Právě podle terénu.

Do lesa se hodí crossová bota, na cestách a silnicích stačí bota tréninková, silnější, u podrážky pružnější. Boty by také měly být o číslo větší než obvykle – při běhu se klenba propadá a noha se natáhne.

Ženy by měly přidat další cvičení

Škorpil doporučuje také běhání naboso, ale pak by měl člověk naboso i chodit. „Pokud v běžném životě chodím v botách, tak při běhání naboso vystavuji nohu další námaze, na kterou není zvyklá,“ upozorňuje.

Muži jsou od přírody jinak konstituovaní, a tak při běhání rychleji hubnou, ženy jako nositelky života musí mít v sobě dostatek energie, a tak se tuku se hůře zbavují. „Ženy by k běhání měly přidat další cvičení,“ uzavírá.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu

autoři: pst , prh
Spustit audio