Do 10 minut jsme na jakémkoliv místě Prahy, tvrdí hasič Jan Havrda

31. prosinec 2014

Nepořádek, hořící odpadkové koše na náměstích a bujaré popíjení. Co si pod tímto popisem představíte? Hasič Jan Havrda především silvestrovské oslavy, které často prožívá čistě pracovně. Na co si dát během oslav konce roku pozor?

Jan Havrda pochází z hasičské rodiny. A jak připomíná, pro tuto profesi je podstatná nejen fyzická kondice, ale i psychická odolnosti. Také proto bývá u složitějších zásahů k dispozici psycholog, který hasičům pomůže. „Nikdy mě nenapadlo, že bych skončil,“ tvrdí.

Čtěte také

Slova díků však od lidí slyší jen málokdy. Proto například čas od času zavzpomíná na jeden neobvyklý případ. „Vyndávali jsme sedmiletému dítěti ruku z výtahu, kam si ji přiskříplo,“ přibližuje. „Rodiče mě oslovili a poděkovali,“ dodává.

Jako člen hasičské rodiny závidí svým předkům některé případy. „Řešili hlavně velké požáry. Nikdo tehdy neměl mobil. A než někdo oheň ohlásil, požár měl čas se rozvinout,“ přibližuje. A tak paradoxně závidí to, co běžným lidem nijak neschází.

Jan Havrda, hasič

„Dnes máme rychlejší techniku, takže na místo dorazíme dřív. I pokrytí v Praze se zlepšilo,“ vysvětluje Jan Havrda. Každý kout Prahy je tak dostupný nějakou hasičskou technikou do pouhých 10 minut.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.