Na Marsu to není žádná legrace, hodnotí novinářka pobyt ve výcvikové stanici

12. březen 2014

Dokážete si představit, že byste strávili dva týdny ve válci o průměru osmi devíti metrů? Tak nějak totiž vypadá výcviková stanice simulující život na Marsu. Našli byste ji v poušti amerického Utahu a 14 dní na ní strávila také novinářka Tereza Pultarová.

Po linkách do Londýna se s touto popularizátorkou vědy spojila moderátorka Lucie Výborná. „Základna měla dvě patra,“ popsala Tereza Pultarová těsně po 10. hodině ve vysílání Radiožurnálu.

Čtěte také

„V přízemí jsou úložny pro technické vybavení, laboratoř a toalety,“ přibližuje s tím, že v prvním patře byste našli šest miniaturních ložnic. „Každou chvíli se tam člověk praští do hlavy,“ zmiňuje. A před ložnicemi byla pracovní část – kuchyně a jídelna.

„Když vyjdete ven, uvědomíte si, že na Marsu to není žádná legrace,“ hodnotí Tereza Pultarová. Na Zemi totiž podle ní bereme některé činnosti jako samozřejmost – procházku v lese nebo třeba svěží vánek. Jenže lidé na Marsu budou v zajetí technologie a skafandrů.

vědecká stanice, ve které se simulují podmínky života na Marsu

Jak se žije v podmínkách, kdy pro cestu z ložnice do kuchyně vám stačí pouhé tři kroky? A jak se vaří ze sušených ingrediencí? I to popsala Tereza Pultarová ve vysílání Hosta Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio