Na motorce jsem ve svém vlastním světě, přiznává motocyklista roku 2014 Ondřej Ježek

15. srpen 2015

S vedrem zápolí i motocykloví závodníci, kteří na sobě musí mít kombinézu a ještě pod ní chrániče. Teploty okolo 35 stupňů jsou při závodě úmorné a jet na motorce je dokonce fyzicky náročnější než na kole. Potvrzuje to motocyklista roku 2014 Ondřej Ježek, podle kterého se právě tehdy ukáže, kteří jezdci na to mají a kteří nikoliv.

Na jubilejním 50. ročníku Velké ceny silničních motocyklů v Brně se dnes jedou kvalifikace, ale protože on sám nezávodí na strojích MotoGP, ale na superbiku, tak je Masarykově okruhu v roli televizního spolukomentátora.

„Svrbí mne ruce a nejraději bych se svezl, ale v našem seriálu máme tříměsíční pauzu, takže čas vyplňuji alespoň takhle,“ říká v rozhovoru s moderátorem Vojtěchem Bidrmanem.

Jako člen italské stáje Ducati se během této sezony ještě sveze v posledním závodě v Kataru, připouští ale, že by rád, aby se jednou superbiky vrátily do Brna. „Záleží na financích, ale nemám zprávy o tom, že by se to mělo třeba v příštím roce stát,“ říká.


Velká cena v Brně je téměř nejnavštěvovanější v celém seriálu, byla by velká škoda ztratit takovou dlouhodobou tradici

A jaký byl jeho nejtěžší závod v kariéře? Vzpomíná například na letošní Imolu.„Jel jsem pro mého tátu, ale nebyl jsem na tom fyzicky optimálně. Do cíle jsem přijel vyčerpaný, ale vybojoval jsem třetí místo a bednu udržel,“ popisuje.

V běženém provozu je motocykl podle něj nebezpečný a nerad ho jako dopravní prostředek používá. Stejně tak si uvědomuje rizika při závodech – smrtelné pády k nim patří. „Stát se to může naprosto kdekoliv, i když pojedete z Brna do Prahy po dálnici. Člověk si to nesmí připouštět,“ potýká.

Strach při závodění nemá, ale před startem bývá trochu nervózní, zejména u složitějších tratí, jako například v Monze. Tam se jezdí rychlostí 300 km a musí se brzdit do první šikany na 60 km. „Když už na té motorce sedím, tak jsem ve svém vlastním světě a vůbec nic si nepřipouštím,“ dodává.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio