Na správné světlo se čeká někdy celý rok, vysvětluje fotograf Tomáš Novák

15. únor 2014

Tomáš Novák nemusel do rozhlasového studia cestu dlouho hledat - je totiž fotograf hostů Radiožurnálu. Zachytil jich už přes tisícovku. A dnes byl hostem on sám. „Focení je podobné jako houby, taky se musí počkat na vhodné světlo,“ říká moderátorce Patricii Strouhalové v potemnělé místnosti studia, kde je nutné k fotografování používat blesk. Mimo jiné prozradil, jak se dostal ke své profesi a co vše pro něj svět viděný hledáčkem objektivu znamená.

Ze všeho nejdříve ho oslovily knihy s fotografiemi. Tak se také dostal k nádherným fotografiím Josefa Sudka, který je jeho velkým vzorem. „Josef Sudek chodil na místa, ze kterých fotil, mnohdy několikrát, než byl spokojený. Ve svých fotkách chtěl zachytit třeba listí, aby bylo cítit, jak voní,“ vysvětluje Tomáš Novák.

Hůře se podle Tomáše Nováka fotí v létě, kdy se na správné světlo musí dlouho čekat. A v zimě je to pak jen pár dní, kdy člověk udělá správnou fotku. „Bez světla se fotka neobejde. Večer, když slunce zapadá, a ráno, když vstává, tak máte vždy jinou náladu. A právě to se na fotkách musí projevit,“ nastiňuje.

Čtěte také

Tomáš Novák fotografuje barevně i černobíle. U statického snímku ale podle něj barva spíše odvádí pozornost. Navíc, černobílá fotografie nemusí být vždy otázkou pouze dvou nebo tří barev. „Škála šedé barvy má tisíce možností, “ vysvětluje Tomáš Novák, který za fotky o proměnách okrajů Prahy získal ocenění na Czech Press Photo.

A kde můžete nalézt již zmiňované fotky hostů Radiožurnálu? Klikněte na www.radiohost.cz.

Co vše můžeme udělat pro to, abychom zachytili správný snímek? A jak správně čekat na dobré světlo? To jste se mohli dozvědět mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio