Na věci, které dělají úspěchy, nemám chuť! Mainstream Hollywood kontroluje všechno, říká Emir Kusturica

18. listopad 2016

Johnny Depp nenávidí Hollywood, Monica Bellucci zase nechce jít proti větru. Alespoň to říká filmový režisér a hudebník Emir Kusturica, který obě herecké hvězdy dobře zná. Právě italská herečka hraje po boku srbského režiséra v jeho novém filmu Na mlijecnom putu (On the Milky Road).

Emir Kusturica má na hollywoodskou produkci jasný názor – má peníze, a tak vše kontroluje a udává měřítko, jak by se měly dělat filmy.

Pokud by ale někdo za ním přišel s balíkem peněz, aby natočil Piráty z Karibiku 7, rozhodně by odmítl. „S takovým pohledem na svět, který mám, to nejde. Všechno, co má cenu, má mít také smysl, a věci, které dělají úspěchy… na to nemám chuť,“ přiznává.

Čtěte také

Autocenzura je podle něj velmi silná a politicky korektní umělec dnešní doby připomíná ty z období Sovětského svazu. „Myslíme si, že máme svobodu, ale svoboda neexistuje. To, o čem mluvíme, nevyjadřuje podstatu lidské existence,“ vysvětluje.

Proč Emir Kusturica neche jezdit na filmové festivaly? Podívejte se na video.

Po devíti letech natočil nový film, ve kterém ztvárnil roli mlékaře, po jeho boku vystupuje italská herečka Monica Bellucci. A srbský režisér připomíná, že to je poslední film, se kterým objíždí filmové festivaly – to nejdůležitější je totiž podle něj to, co film udělá s diváky v kinech, jak je osloví.


Člověk, který nevěří, je více stupidní než ten, který věří. EMIR KUSTURICA

„Filmové festivaly mají vliv tak 5 %,“ podotýká. Ale proč ostatní režiséři, zejména ti mladší, na festivalech své filmy ukazují? „Jsou mladší, nemají už to, co je za mnou,“ říká.

Přiznává také, že žádnou velkou autoritu nerespektuje, ale má úctu ke skromnému člověku jako takovému. A v jeho vlastním světě jsou pro něj autoritou dcera, syn, přátelé, ale žádný polobůh. „Bůh je kultura, a kultura je Bůh,“ uzavírá.

O čem je jeho nová kniha Cizinec v manželství? A kdy natočí další film? Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.