Na Vnoučata na přání se těší i ve stacionáři Kristián. „Důležité je setkávání generací,“ říká Michaela Cimická

Ježíškova vnoučata ukázala neskutečně dobra, které je kolem nás a o kterém jsme nevěděli. Tak popisuje projekt Českého rozhlasu Michaela Cimická, zakladatelka denního stacionáře Kristián pro zdravotně znevýhodněné a pro seniory v Přešticích. A ve stejném duchu kráčí i navazující projekt Vnoučata na přání, jehož cílem je seniorům pomoci od samoty.

V denním stacionáři Kristián jsou čtyři požadavky na čtyři vnoučata na přání. Rádi by někoho, kdo by se na hodinu a půl týdně věnoval seniorům, společně by třeba něco uvařili nebo upekli. „Jde o to, aby seniorům někdo naslouchal,“ popisuje.

Nejdůležitější pro seniory totiž je, aby byli šťastní a měli kolem sebe spoustu lásky. „Snažíme se je láskou neustále separovat,“ vysvětluje s tím, že člověk rád lásku rozdává, ale také přijímá.

A jak se buduje tým s dobrou atmosférou? Paní Michaela jako věřící člověk vše postavila na víře, obklopila se lidmi, kteří jsou podobně nastavení jako ona – lidé, kteří ji fandí, podporují ji. „Všichni děláme, co můžeme,“ dodává.


Každý kdo chce pomoci, se může registrovat na stránce jeziskovavnoucata.cz.

V denním stacionáři se starají o seniory na jeden den – zajistí dopravu, podají jim jídlo, léky a večer je zase vrátí rodinám. „Chci, aby zůstalo rodinné prostředí,“ vysvětluje s tím, že pro stacionář je důležité poznat i rodinu seniorů.

Ráda by také, aby stacionář navštěvovali ti dobrovolníci, kteří to myslí vážně. Například z projektu Ježíškova vnoučata udržují s lidmi stále kontakt. „Setkávání generací je důležité,“ dodává s tím, že stacionář navštěvují i děti.

autoři: pst , prh
Spustit audio