Nadporučík Marek Štěpánek: Jsme nejlepší v tom, jaké máme vojáky

26. březen 2014

Čeští vojáci poprvé v novodobé historii naší armády působí v africké misi, konkrétně v Mali. Tamní jednotce velel nadporučík Marek Štěpánek. Jak mu bylo, když před 11 měsíci odjížděl do válčící země?

Zajímal se o dění v Mali, snažil se shánět informace a to dělá i po návratu do Česka. „Odvedli jsme tam kus práce a další skupiny pokračují,“ vysvětluje nadporučík Marek Štěpánek, který uznává, že voják se nikdy nesmí nechat ukolébat zdánlivým klidem.

„Byli jsme neustále ve střehu, i když nám přímé nebezpečí v tu chvíli nejspíš nehrozilo,“ popisuje s tím, že malijská armáda byla v neutěšeném stavu. „Po puči tam vládl polovojenský režim. Část armády se odtrhla a dezertovala. Loajální část zůstala,“ nastiňuje. A tak se musela armáda postavit znovu.

Ochrana velitelství, doprovod činitelů Evropské unie a zabezpečení sil rychlé reakce – tyto tři činnosti čeští vojáci zajišťovali. „Byli jsme připraveni 24 hodin pro případ nenadálého incidentu,“ popisuje.

Nadporučík Marek Štěpánek, který vedl českou misi v Mali

Jak Marek Štěpánek vzpomíná na svůj pobyt v Afghánistánu? Může se člověk připravit na možnou ztrátu některého ze svých přátel? A proč někteří Češi považují vojáky za žoldáky? I na to se ptala moderátorka Lucie Výborná.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio