Námluvy, monogamie, homosexualita... V čem se zvířata neliší od lidí?

31. březen 2016

Potomci jsou v přírodě základní měnou a devizou, na kterou se vše přepočítává. „Když jdu ven a něco vidím, tak žasnu,“ přiznává reprodukční biolog a autor knihy Když jdou ryby rybařit Jaroslav Petr, který se zajímá o zákonitosti života v přírodě. Takový hraboš prérijní je věrný až za hrob, samice šimpanze si zase odskočí do vedlejší tlupy a počne potomka – i zvířata si zahýbají.

Člověk se vyvinul ze zvířecí říše, proto v přírodě svým způsobem stále vězí. „ To, že máme někoho rádi, zplodíme s ním děti, pro které bychom udělali ledacos, tak to mají i živočichové,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Například hraboši prérijní jsou si věrní za hrob – když se samec se samicí potkají, spáří se, tak si na sebe vytvoří stejný návyk, jako mívá alkoholik nebo narkoman. Dokavaď jeden z nich nezemře, tak nejsou schopní vytvořit pár s jiným jedincem.

A bobr? To je krajinotvorný prvek, postaví hráz a vybuduje si jezero, což ale vyžaduje investici. „Ve chvíli, kdy máte s partnerem dohromady jezero s hrází, tak se nerozvedete a nepůjdete shánět někam jinam jiného partnera,“ vysvětluje s tím, že tento způsob věrnosti je daný majetkem.

Čtěte také

Monogamie je ale u zvířat vzácná, až na ptáky, kteří jsou přechodně monogamní. Sameček v jednom roce vytvoří pár se samicí, příští sezonu je ale zase věrní někomu jinému. I živočichové si zahýbají – ví se například, že samice šimpanzů si odskočí do vedlejší tlupy a tam počne potomka.

A nejsou neobvyklé ani námluvy – pavoučí sameček zabalí do vlákna kořist, nabídne to samičce, ona to rozbaluje, nevěnuje pozornost okolí a sameček se s ní páří. „Jsou dokonce vykukové, kteří balí kamínek nebo to nechávají prázdné,“ říká.

Jaroslav Petr odpovídal na otázky moderátorky Lucie Výborné

A jak je to s homosexualitou u zvířat? V přírodě jsou homosexuálové poměrně častí a ukazuje se, že je to i výhodné. Například dva labuťáci si postaví hnízdo důkladněji, než by to dokázal samec se samičkou.

Tito labuťáci pak do hnízda přilákají samici, spáří se s ní, aby nakladla vajíčka, a pak ji vyženou a o vejce se už stará homosexuální pár.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio