Násilí je větší tabu než sex, říká autor dokumentu Z lásky nenávist Romuald Štěpán Rob

20. červen 2017

Pět žen, které zažily psychické i fyzické týrání, promluvilo. A jejich výpověď je drásající. Dokument Z lásky nenávist, na kterém se podílel i Romuald Štěpán Rob, katolický kněz z dominikánského řádu, uvede Česká televize. „Dlouho jsme přemýšleli, jak tento film pojmout, aby problematika, kterou představujeme, byla uvěřitelná,” říká v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Autoři dokumentu nakonec zvolili stejnou cestu jako kdysi Claude Lanzmann ve slavném snímku Šoa. Nechali promluvit „přeživší”, v tomto případě tedy ženy, které se staly obětí domácího násilí. A těch se jim přihlásilo opravdu hodně.

„Nepřekvapilo mě to, Českou televizi ovšem ano. Na výzvu zareagovalo 270 žen, což je v novodobé historii České televize rekord,” říká Romuald Štěpán Rob.

Týrané ženy nemůžete nikam tlačit

Byl to právě on, kdo během natáčení s týranými ženami dlouho hovořil a napomáhal tomu, aby se před kamerou skutečně otevřely. A nebylo to prý vždy jednoduché.


Násilí je ve společnosti větší tabu než sex. ROMUALD ŠTĚPÁN ROB

Natáčíte-li totiž s týraným člověkem - ať už jde o ženu, nebo muže - nemůžete ho nikam tlačit. „Chtít takového člověka řídit je cesta k seberozbití. Životy týraných lidí řídí ten, kdo je týral. Nemůžete se postavit do jeho role, byť v pozitivním smyslu,” vysvětluje muž, který mimo jiné pracuje i jako zpovědník.

„Chtěli jsme být absolutně otevření. Snímali jsme každý detail, chtěli jsme na diváka přenést vše, co vypovídající ženy zažívaly,” dodává.

Poslechněte si záznam celého rozhovoru: kliknutím na odkaz v tomto článku nebo v iRadiu.

autor: als
Spustit audio