„Nastartovali“ jsme nejednu duši, říká ředitel dívčí katolické školy. Jeho studentky jsou většinou nevěřící

30. listopad 2015

Dívčí katolická střední škola v Praze vyvrací stereotypy, které si o katolických školách nosíme v hlavě. Na chodbách této školy můžeme potkat různé dívky – od 15 do 30 let, sociálně znevýhodněné nebo handicapované. Většina tamních studentek je tedy nevěřících, uznává ředitel této střední školy Luboš Hošek.

Věk studentek Dívčí katolické střední školy v Praze se pohybuje mezi 15 a 25 lety, některým je však i 30 let a mají za sebou pracovní zkušenosti, případně registraci na úřadu práce. „Některé dívky jsou skutečně ve studijně pokročilejším věku,“ přitakává Luboš Hošek v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Škola, kterou vede, se nezabývá jen předáváním informací, ale také intenzivním sociálním doprovázením. „Pomáháme řešit sociální kontext rodiny studentky. A platíme si sociální pracovnici,“ vysvětluje ve zkratce Luboš Hošek. Sociální asistence pomáhá studentkám uvědomit si, že můžou vzít nabízenou šanci „za pačesy“. V takovém případě pak osobnostně vyrostou.

Čtěte také

„Velká část dívek nemá rodinné zázemí,“ upozorňuje Luboš Hošek smutný fakt. „Těm, které nemají zázemí, nabízíme krizové bydlení,“ připomíná. V bytě, který škola vlastní, se podle jeho slov podařilo „nastartovat“ nejednu duši. „Snažíme se tak snižovat pravděpodobnost výukového neúspěchu tím, že dívkám nabízíme variantu,“ dodává.

Luboš Hošek, ředitel Dívčí katolické střední školy v Praze

Co vlastně Luboše Hoška motivuje? Jak sám připomíná, jeho zaměstnání není práce, ale služba, kdy se snaží dívky „nakopnout“, aby žily samostatně. „Úspěšnost, že se dívky najdou, se pohybuje mezi 60 a 70 % a to za to stojí,“ domnívá se.

Zajímá vás víc? Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio