Návod na šťastné manželství neexistuje. Poperte se s tím, co se vám nelíbí, říká vztahová poradkyně

10. únor 2015

K lékařům bychom měli chodit na preventivní prohlídky, ale u vztahových poradců, tedy jakýchsi lékařů zabývajících se láskou a vztahy, toto pravidlo často nefunguje. Milena Mikulková se proto setkává hlavně s lidmi, kteří se rozhodli pro rozvod.

Už 17 let se věnuje vztahům. Lidé se však na ni obrací až v době, kdy je společné soužití bolí. Milena Mikulková totiž poskytuje především mediační služby, zabývá se tím, jak to udělat, aby byl rozvod nebo rozchod co nejsnesitelnější pro děti. Možná by se mohla snažit o odvracení rozvodů, ale tyhle ambice prý nemá. „Mým cílem je, aby dítěti zůstali rodiče,“ vysvětluje.

V Česku se podle statistik rozvádí téměř každé druhé manželství, což můžeme číst také z opačného pohledu – polovina manželství vydrží až „na konečnou“. Správný návod na dlouhodobý vztah zřejmě neexistuje. Podle Mileny Mikulkové bychom se však neměli vzdávat. „Cílem je, aby ze soužití nebylo soužení,“ připomíná.

Čtěte také

Po třech letech zjistíme, s kým žijeme

Nejčastěji se lidé rozvádějí mezi třetím a pátým rokem a poté okolo 13. roku. Po třech letech nám totiž podle vztahové poradkyně vyprchá první nadšení a zjistíme, s kým žijeme. „Raději ulpíváme na představě,“ potvrzuje Milena Mikulková, podle níž okolo 13. roku společného soužití nastává „manželská puberta“, která se projevuje vymezováním se i zvýšenou kritičností. „Je škoda, když se to překládá jako konec lásky,“ míní.

Milena Mikulková, vztahová poradkyně


Co dělat, když to neklape?
„Zkuste se podívat na to, co hezkého jste společně prožili. Nezapomeňte se také zamyslet nad tím, jak se vašemu partnerovi žije s vámi,“ radí Milena Mikulková. Záleží jen na odvaze poprat se s tím, co se nám nelíbí.

Omílaným klišé je pak představa, že muži po padesátce opouštějí své partnerky a hledají mladší ženu. Vede je k tomu prý touha užít si a stihnout to, co ještě nestihli. Podle slov Mileny Mikulkové jde o módní trend. Současná společnost se totiž neskrývá obdivem k mládí, což jen umocňuje strach ze stáří.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio