Nečekali jsme, že se z Pelíšků stane takový fenomén, hodnotí po letech Petr Jarchovský

13. leden 2015

Pelíšky, Musíme si pomáhat, Občanský průkaz, Želary. Víte, co mají tyto filmy společného? Scénáře k nim napsal Petr Jarchovský, muž, díky kterému snad všichni víme, jaký je rozdíl mezi knedlíkem a nokem.

„Během studií jsem se svíjel v mukách a chtěl jsem psát něco autentického a hlavně o sobě,“ vzpomíná Petr Jarchovský. Jeho scénář však tehdy zkritizoval Jan Hřebejk. A tak zmíněný text nikdy nenašel využití.

Scenárista Petr Jarchovský však umí překvapit. Ve svém scénáři pro film Pelíšky vytvořil postavu bývalého vojáka a válečného hrdiny, kterého popisuje jako nerudného chlápka. „Film Pelíšky měl neuvěřitelné přijetí. Nečekali jsme, že se z něj stane takový fenomén,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

„Pelíšky jsou příběhem o lidskosti, nejde o historickou sudbu,“ konstatuje. Pelíšky proto podle Petra Jarchovského reflektují válku tak, jak ji lidé prožili. A ukazují, jak se to na jedné z hlavních postav podepsalo.

Jak se mu psala televizní trilogie Případ pro exorcistu? Neláká ho napsat horor? A které detektivky má nejradši? I to jste mohli slyšet na Radiožurnálu po 10. hodině.

Čtěte také

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio