Neil Armstrong byl ukázkový psychopat. Bezchybný a přirozený vůdce, říká psychiatr Radkin Honzák

11. květen 2018

Používáme prý jen 10 procent svého mozku. Alespoň se to tedy říká. A co na to uznávaný psychiatr Radkin Honzák? „U někoho to tak opravdu je,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou vyhledávaný odborník na lidskou psychiku.

Teze o využívání pouhé desetiny mozku je prý rozšířený omyl. I když pochopitelný. Vychází totiž z Freudovy představy, že pouze desetinu naší psychické činnosti tvoří vědomí, zbytek pak nevědomí.

Dělejme si radosti, budeme zdravější, radí psycholog Radkin Honzák

Radkin Honzák

Mohou být příčinami závažných onemocnění naše zjitřené emoce, dlouho potlačovaná úzkost nebo stres? O psychosomatice, oboru, který zkoumá vztah těla a duše, hovořil v Magazínu Leonardo psycholog Radkin Honzák, autor nové publikace Psychosomatická prvouka.

„Když v autě šlápnete na brzdu a teprve za půl sekundy si uvědomíte, proč jste to udělala, jde o činnost vašeho nevědomí,“ vysvětluje psychiatr. „My bychom jásali, kdyby vědomí tvořilo alespoň dvě procenta,“ usmívá se.

Psychopati jsou přirození vůdci

Zůstaňme ještě chvíli u čísel. Z dlouhodobých výzkumů vyplývá, že psychopatů v populaci žije asi jedno procento. A toto číslo se dlouhodobě nemění. Jinými slovy: statisticky každý stý člověk, kterého potkáte, vykazuje znaky psychopata.

„V medicínské terminologii pojem psychopat neexistuje, to, čemu jsme dřív říkali psychopat, se dnes nazývá poruchami osobnosti,“ popisuje psychiatr. „Pravý psychopat nemá nikdy strach. A nerozumí vašemu strachu.“

To, co označujeme pojmem psychopat, značí absenci strachu. K tomu se připojuje různá míra impulzivity a padoušství.

Nenechte se ale mýlit, psychopat nemusí být pouze „zlý“. Ukázkovým příkladem prý je Neil Armstrong, který jako první na světě přistál na Měsíci. „Měl za sebou sedm nebo osm naprosto neuvěřitelných přistání, proto si ho NASA vyhlédla. Byl to člověk bez nervů. Tito lidé jsou bezchybní ve svém výkonu, i v kritických situacích. Jsou to přirozené vzory a vůdci.“

00950196.jpeg
autoři: Lucie Výborná , als

Související