Nějaká medaile určitě cinkat bude, předpovídá autor knihy Olympijský rok Václav Cibula

31. červenec 2016

Od loňského srpna natáčeli reportéři Radiožurnálu s 9 sportovci časosběrné dokumenty, jejichž zvuky najdete v iRádiu. Hostem Patricie Strouhalové je sportovní novinář Václav Cibula, který z nich sepsal knihu Olympijský rok – Devět příběhů, devět cest ke slávě.

Kniha vznikala poněkud netradičně: „Kluci z Radiožurnálu se během posledního roku setkávali se sportovci a předávali mi rozhovory, které s nimi natočili. Já se s nimi nesetkával osobně, o to to bylo složitější. Snažil jsem se rozhovory dát do nějakého souvislého textu, aby vnikl příběh každého z těch devíti sportovců,“ vypráví Václav Cibula.

Knihu psal dokonce i v nemocnici po operaci kyčle a vzpomíná, že lékaři i sestry na něj koukali trochu zvláštně. Cibula se dobře zná s jedním z protagonistů projektu Olympijský rok Vavřincem Hradilkem, který svou medaili v Riu obhajovat nebude. Říká o něm, že to bere sportovně a nominaci Jiřímu Prskavcovi přeje.

Motto olympiády v Riu je „nový svět“. Podaří se vytvořit nový sportovní svět bez dopingu a afér? „To určitě ne. Doping má vždycky náskok před antidopingovými laboratořemi. Je to věčný boj a nedělám si iluze, že v Riu budou pouze čistí sportovci,“ odpovídá Cibula.


To se nedá říct, ale myslím si, že když se člověk podívá na tu nominaci, tak tam něco cinkat určitě bude. Myslím, že nebudeme zklamaní, až Rio skončí. Václav Cibula odpovídá na otázku, kolik medailí přiveze česká výprava

Hned dva hrdinové projektu Olympijský rok, kajakář Josef Dostál a judista Lukáš Krpálek, rádi rybaří. Václav Cibula na ryby nechodí, ale o těchto sportovcích říká, že jejich vyprávění o rybách „voní“ časy Oty Pavla. Na knize je podle něho zajímavé právě to, že sportovci otevírají své nitro a není to jen o tom, kdo co vyhrál nebo prohrál.

Václav Cibula mluvil i o fotografiích Herberta Slavíka, které jsou součástí knihy: „Fotky jsou super a té knize hodně pomohly. Fotky Simony Baumrtové a Vavřince Hradilka pod vodou fotil tak, že si v bazénu přivázal závaží, aby ho voda nenadnášela, a tam je týral. Vávra Hradilek dělal asi 100 eskymáků, až nemohl dýchat, protože Herbert je perfekcionista,“ říká se smíchem.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pst , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.