Netušil jsem, že náš protestsong bude aktuální tak brzy, říká Richard Krajčo

19. srpen 2013

Herci mu prý radí, aby se vykašlal na písničky, muzikanti mu naopak doporučují, aby se vykašlal na divadlo. A přesto Richard Krajčo úspěšně pokračuje v obojím. I když už to vlastně tak docela neplatí… Čeho totiž nedosáhli jeho kolegové hudebníci, to se „podařilo“ vysoké politice. „V Národním divadle mi běží výpovědní lhůta,“ říká Richard Krajčo v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Na dění v Národním divadle prý člověk nezapomene ani tehdy, když jako zpěvák a frontman kapely stojí na pódiu před rozbouřeným davem fanoušků. „Tím spíš, že některé naše písničky mi to připomínají,“ podotýká.

Jednou z nich je třeba píseň Zatančím. „Jde o náš první politický protestsong. Když jsem ji psal, vůbec jsem netušil, že bude tak brzy aktuální.“

Čtěte také

„Tohle je věc, kterou zkrátka člověk jen tak rychle nezpracuje,“ říká s odkazem na nedávné události, které otřásly Národním divadlem a vedly k odchodu několika členů hereckého souboru. „Politika nás obklopuje, a pokud nám není lhostejná, řešíme ji neustále,“ dodává.

V rozhovoru, který vedla Lucie Výborná, samozřejmě nebyla řeč pouze o politice. Richard Krajčo mluvil třeba i o zákulisí českého showbyznysu nebo o Křídlech Vánoc, která budou mít o Vánocích premiéru, a o andělech kolem nás.

Záznam celého rozhovoru s Richardem Krajčem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.