Nevaříte? Tak na zdravý životní styl zapomeňte, varuje dietoložka

Nedaří se vám zhubnout? Zkuste to z opačného konce. Důležité je zvolit si kvalitní cíl, nejde přeci jen o to, abychom se vešli do šatů. Ale není to jen tak – každá změna stereotypu stojí nějakou energii. „Pokud každý den děláte něco nového, tak asi za měsíc se vám to zautomatizuje,“ radí dietoložka Kateřina Cajthamlová.

Pokud to s hubnutím myslíte skutečně vážně, důležitým faktorem je vůle. Tu mají lepší spíše sportovci nebo lidé, kteří jsou zvyklí se omezovat. Naopak vůle schází mnohdy těm, kteří dostávali od malička pamlsky.

„Varuji před tím, aby se dětem dávalo sladké pití a jídlo jako odměna,“ vysvětluje s tím, že člověk si od dětství nese celoživotní vztah k jídlu. „Kdo chce něco změnit, musí si najít oporu, ať na to není sám,“ podotýká. Někdo podle ní potřebuje kurz vaření, jinému stačí s někým si povídat.

Čtěte také

Falešná je podle ní představa, že dokážeme žít zdravým životním stylem bez vaření. Nadváha a obezita také může souviset s materialistickým myšlením, když se odkláníme od duchovních hodnot. „Lidé jsou čím dál více marnivější, línější, vzájemně si jinou postavu závidějí,“ říká.


Nízkoenergetické a živinově vydatné potraviny: čočkový salát, pohankový salát, ovesná kaše, krůtí maso, tuňák, treska

A stejně tak všechny různé dietní systémy podle ní splňují předpoklad pro nerealistickou víru fanatického typu. „Je to magické myšlení, něco v tom smyslu, že když nešlápnu na kanál, plivnu si třikrát přes rameno a otočím se na severovýchod, tak zhubnu,“ míní.

Snažit se zhubnout o dva centimetry v pase jen kvůli tomu, aby se člověk vešel do velikosti 34? „To mi přijde jako ten nejhloupější způsob existence člověka,“ neskrývá Kateřina Cajthamlová.

Kateřina Cajthamlová

Kouzelné metody, které slibují zázraky, hledají zejména lidé, kteří jsou terčem okolí a sami o sobě žádný cíl nemají. Oproti tomu člověk, který se chce stát činitelem změny a má nějaký cíl, nepůjde někam, kde z něho budou tahat peníze. „Zůstává mu mozek v hlavě, pořád kontroluje proces,“ nastiňuje.

Audio záznam rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.