Nic podobného jsem nezažil, vzpomíná Michal Horáček na listopad 1989

14. listopad 2014

Po 25 letech se textař a producent Michal Horáček vrátí na Václavské náměstí, kde bude spolu s moderátorkou Lucií Výbornou moderovat koncert Znovu 89. Oba se ještě před koncertem setkali ve vysílání Hosta Radiožurnálu

„Listopadové dny, to bylo něco zvláštního, co se do mě navždy zapsalo,“ neskrývá své pocity Michal Horáček. Dnes rád vzpomíná na tu náladu a atmosféru, kdy lidé věřili, že se může něco zásadně změnit.

Čtěte také

„Všechno fungovalo účastí na společné záležitosti. Nikdy jsem nic podobného nezažil,“ kroutí hlavou Michal Horáček při vzpomínce na shromáždění na Václavském náměstí, kde se jednomu chlapci udělalo špatně. Dav se klidně rozestoupil, aby mohla projet sanitka. Podobnou připomínku sdílené naděje považuje známý textař za něco nádherného.

Při přípravách na koncert Znovu 89 doufá, že se 17. listopadu po 18. hodině sejdou na Václavském náměstí lidé dobré vůle. „Ti, kteří jsou rádi, že můžou studovat, číst a říkat, co chtějí. To totiž není úplně samozřejmé,“ připomíná. Proto je podle něj dobré poodstoupit od denních starostí. „A říct si, jaké jsme měli štěstí,“ dodává.

Michal Horáček, textař

Proč se nikdy nedal na politiku? Bude někdy kandidovat na prezidenta? A s jakými dojmy psal knihu Jak pukaly ledy? Ptala se moderátorka Lucie Výborná.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio