Nikdo nesmí být do počtu, tvrdí režiséři, kteří se připravují na Letní shakespearovské slavnosti

26. červen 2015

Do studia sice zavítali dopoledne, jenže v té době už měli spíš noc. Páteční hosté Radiožurnálu si nepřivodili pásmovou nemoc cestováním, ale zkoušením dramatu Romeo a Julie na Pražském hradě.

Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský, režisérská dvojice známá pod názvem SKUTR, zkouší s herci drama Romeo a Julie, které bude součástí programu blížících se Letních shakespearovských slavností.

Zkoušení je to skutečně neobvyklé. Začíná se totiž okolo 11. hodiny večerní, kdy herci dorazí z divadel, až do svítání, které je podle obou na Pražském hradě velmi působivé. Ale jak připomínají, když mají dopoledne program, spí maximálně dvě hodiny.

Podle nich je třeba se obklopit takovými herci, kteří vytvoří partu navzájem se podporujících lidí. „Člověk musí být pečlivý, nikdo nemůže být do počtu. I herci malých rolí musejí být dobří,“ tvrdí režisérské duo o výběru herců. „Dá se to přežít, když se jedni dívají na druhé, jak právě zkouší. Všichni se musejí bavit,“ přibližují režiséři specifika nočních zkoušek.

Čtěte také

Jak dodávají, často spolupracují na bizarních projektech. Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský navíc připomínají, že přistupují ke zkouškám až téměř neprofesionálně. „Nemáme nic připraveno a všechno se tvoří až na zkouškách. Společně to pak někam dokopeme,“ vysvětlují.

Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka, režisérské duo SKUTR

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio