Nosorožci jsou v ohrožení. Za jejich vymírání můžou jen pytláci, zdůrazňuje zooložka

19. květen 2015

Jako malá se inspirovala přírodovědcem Josefem Vágnerem. Jeho knihy jí učarovaly světem safari, a tak se rozhodla, že se jednou vydá za nosorožci do Afriky. Doma se jí zpočátku trochu smáli, ale Ivana Cinková své sny nevzdává.

Zooložka Ivana Cinková z Univerzity Palackého v Olomouci se proto pravidelně vydává do Afriky, kde studuje komunikaci mezi nosorožci, zvířaty, která mají svůj specifický charakter. „Nosorožci tuponosí jsou dobráčtí obři, zvlášť ti mladí,“ vysvětluje křehká žena se zájmem o obrovská zvířata v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Když se vydala do Afriky poprvé, od stopaře se naučila nosorožce od sebe rozeznávat, ale zjistila třeba i to, kde se zvířata pohybují, v jaké skupině a také, jak jsou jednotliví nosorožci staří. V současné době se Ivana Cinková zabývá především komunikací mezi nosorožci.

„Věděli jsme, že mají určitý hlasový repertoár, ale nevěděli jsme, jak spolu komunikují a jak na hlasy reagují,“ přibližuje zájem svého výzkumu a připomíná, že nosorožci mají vynikající sluch a čich. Navíc reagují na pohyb, takže si můžou všimnout člověka i 30 metrů vzdáleného.

Čtěte také


V roce 2007 bylo v Jihoafrické republice zabito 13 nosorožců, ale za poslední tři roky už více než tři tisíce zvířat.

Nosorožci můžou komunikovat i s jinými druhy. „Mezidruhová komunikace skutečně probíhá, ale spíš u kopytníků,“ připomíná Ivana Cinková. Pokud se zamýšlíte, zda si nosorožci můžou „popovídat“ se slony, věřte, že můžou, ale nosorožci pociťují ke slonům velký respekt. „Mladí samci slonů bývají agresivní a někdy si vybíjejí agresivitu právě na nosorožcích,“ vysvětluje.

Nejohroženější je v současné době nosorožec Cottonův, kterých je už jen pět na světě a nejsou ani schopni přirozené reprodukce. Hlavním důvodem je pytláctví, které se obrovským způsobem rozmáhá. To umocňuje i fakt, že v tradiční čínské medicíně je roh spojován s mýty o jeho zázračných léčebných účincích.

Ivana Cinková, zooložka z Univerzity Palackého v Olomouci

„V poslední době se ve Vietnamu začal šířit další mýtus, podle kterého roh dokáže vyléčit rakovinu. Navíc jde o symbol bohatství. Rohy si kupují movití lidé. Kilogram se prodává za 65 tisíc dolarů, tedy asi za milion a půl korun. Přitom jeden roh může vážit i 10 kilogramů,“ nastiňuje Ivana Cinková.

Audio záznam rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.