Nové stanice pražského metra se otevírají. Není to úspěch, hodnotí odborník Petr Šlegr

O Velikonočním pondělí se otevírají čtyři nové stanice pražského metra – Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny, Nemocnice Motol. Bylo o nich slyšet už před otevřením, a to třeba v souvislosti s placenými portýry, kteří by měli nahradit chybějící eskalátory. Stále se také ozývají kritické hlasy, podle nichž nově otevřené stanice pražskou hromadnou dopravu příliš nezkvalitní.

Hlavním problémem nových stanic metra je podle uznávaného odborníka na dopravu Petra Šlegra především absence rychlodráhy mezi Kladnem a Prahou, která měla podle původních plánů vést na letiště v Ruzyni. „To je manko. Chybí i obyčejný vlak, protože projekt prodloužení metra s ním počítal,“ připomíná v rozhovoru s moderátorem Petrem Králem.

Navíc se ukázalo, že bude třeba redukovat povrchovou dopravu, jenže, jak Petr Šlegr připomíná, metro nemá nahrazovat povrchovou dopravu, ale má být jakýmsi nadstandardem. „Obyvatelé Petřin sice dostanou metro, ale pojede k nim méně tramvají. Někteří to budou mít na stanici metra dál, a tak dojde ke zhoršení dopravní obslužnosti,“ domnívá se.

Čtěte také

Metro - výstavba

V době rozhodnutí o výstavbě podle Petra Šlegra nebyla tato trasa ještě ani v územním plánu. „Ukazuje se, že když se chce, dají se náročné stavby postavit poměrně rychle,“ soudí optimisticky. Se samotnou stavbou se začalo v dubnu 2010.


Pojede metro až na letiště?
„Ukazuje se, že je to neekonomické a dnes už nereálné,“ hodnotí Petr Šlegr plány někdejšího magistrátu, který vedl primátor Pavel Bém. Letiště lze podle odborníka na dopravu lépe obsloužit příměstským vlakem.
Naopak pozitivně hodnotí nápad na obsluhu jižní části Prahy metrem linky D.

V tomto případě byla důležitá politická vůle. „Ta však byla vložena do ne úplně šťastného projektu,“ dodává a připomíná, že například nemocnice v Motole metro vůbec nepotřebovala a měla dobrou obslužnost i před jeho výstavbou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.