Nový Poirot od Sophie Hannah není špatný, i když má neduhy, říká předsedkyně české Společnosti Agathy Christie

6. říjen 2016

I když čte knihu od Agathy Christie dokola, stále tam najde něco nového, a zápletky jsou napsané tak, že člověk předem nepozná, kdo je vrah. Takovou zkušenost má předsedkyně české Společnosti Agathy Christie Jana Ohnesorg. Co si myslí o novém románu Zavřená truhla? A proč byl Hercule Poirot Belgičan? Nejenom na to odpovídala v rozhovoru s moderátorem Janem Pokorným.

Sama spisovatelka Agatha Christie litovala, že Hercula Poirota přivedla na scénu jako staršího člověka, také ho v roce 1975 nechala zemřít na srdeční slabost. Později se majitelé práv a dědicové Agathy Christie dohodli se spisovatelkou Sophií Hannah, které vychází kniha Zavřená truhla.

„Agatha Christie je jenom jedna, ale v tom houfu následovnic, ve stylu typu není to krvák, tak tahle druhá kniha není špatná, i když má své neduhy,“ míní Jana Ohnesorg.

A co je podle ní správná poirotovka? „Především pravý Poirot od Agathy Christie,“ připomíná. Postavu Hercula Poirota mají mnozí spojenou také se známým hercem Davidem Suchetem, který ale v roce 2014 dotočil poslední díl. „Sám herec se vyjádřil, že by nehrál v příbězích, které by nenapsala Agatha Christie, kolikrát na natáčení také opravoval scénář, kostýmy…,“ vysvětluje.

Královna detektivek si přes 13 let dopisovala s Češkou

A víte, proč byl Hercule Poirot Belgičan? Sama spisovatelka říká, že jí to napadlo, když začala tvořit svého detektiva, a v době první světové války, kdy knihu psala, bylo její rodné město Torquay na jihu Anglie plné belgických uprchlíků. „Nechala se inspirovat tím, že by to mohl být belgický uprchlík,“ popisuje.

Královna detektivek ve své knize Smrt v oblacích z roku 1935 také zmínila tehdejší Československo, kde se vynalezl těsnopis a kde žijí chytří lidé. Přes 13 let si dokonce dopisovala s českou učitelkou angličtiny z Prachatic Olgou Simonovou. Agatha Christie totiž poctivě odpovídala na dopisy fanoušků.

„Když jsem se setkala s vnukem Agathy Christie Mathew Prichardem, tak říkal, že tato korespondence je i v jejím rámci poměrně neobvyklá, že trvala tak dlouho,“ říká.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: jap , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.