Odborník na závislosti dětí varuje: Zašli jsme za únosnou hranici. Nealkoholické pivo není limonáda

9. září 2014

Blížíme se víc východním zemím než Západu, tvrdí přednosta Kliniky adiktologie Michal Miovský. „Míra toho, co je u nás možné tolerovat, se vzdálila od takových zemí jako Velká Británie nebo Švédsko,“ říká tento odborník na závislosti dětí a dospívajících.

Odpor a zpochybňování norem sice Michal Miovský bere jako součást popisu práce adolescenta. Přesto bychom měli s dětmi mluvit. Sklony k vytvoření závislosti totiž vznikají už mnohem dříve než v pubertě.

Čtěte také

„Děti se rodí s určitou mírou dispozice. Skutečně existuje genetická predispozice,“ upozorňuje. Děti nás navíc podle Michala Miovského zrcadlí a vnímají to, s čím se setkávají okolo sebe na rodinných oslavách.


„V Praze a ve Středočeském kraji přijde ročně 5 tisíc dětí do kontaktu se zdravotnickou a sociální službou kvůli závislosti,“ uvádí Michal Miovský.

„Běžnou normou se staly dětské oslavy i dětské šampaňské, tedy kopírování dospěláckých vzorů,“ přibližuje poměrně nevinně se tvářící zvyk.

Naše tolerance alkoholu pak prý dostává až bizarní podobu, jak upozorňuje Michal Miovský. „Je tu snaha považovat nealkoholické pivo za ekvivalent limonády. Společnost zašla za akceptovatelnou hranici,“ varuje a připomíná, že u nás je například prakticky nemožné regulovat reklamu na alkoholické nápoje.

Léčba dětí je však v mnohém specifická. „Dospělí se můžou léčit bez rodiny a neohlížet se na druhé, jako dítě však takové rozhodnutí udělat nemůžete,“ přibližuje. Do léčby se musí zapojit celý rodinný kruh. Jak? A proč jsou na vzestupu také nelátkové závislosti? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou v rozhovoru moderátorky Lucie Výborné s Michalem Miovským.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio