Odcházeli mi blízcí lidé a já měnila židle na onkologiích, říká zpěvačka Anna K.

22. březen 2017

Sama dobře ví, proč jí práce na aktuálním albu trvala tak dlouho. Nebyly chvíle vhodné na tvorbu. S rakovinou totiž musela v životě bojovat nejen sama Anna K., ale také její blízcí. A náročné období, kterým zpěvačka procházela, se vrylo i do její nové desky Světlo.

V takové životní etapě je náročné se postavit na pódium a předstírat, že se nic neděje. Podle Anny K. to ale zvládnutelné je, i protože její repertoár obsahuje spíš melancholické písně. „Je to boj, abych se tam nezkácela. Ale já jsem držák," říká Anna K.

Anně K. v posledních šesti letech odcházeli blízcí přátelé a skoro celá rodina. U každého toho konce asistovala. Za šest let šestkrát. „Jen jsem měnila židle u postelí na onkologických odděleních,“ říká.

Odchod svého otce nestihla, i když s ním trávila před tím každý den. „Když jsem zpívala písničku Večírek za koncem, která je o lidech, kteří odcházejí a někte tam mají večírek, předstírala jsem, že mi nejde mikrofon. To byl nejsilnější moment mého zpívání v temných časech.“

„Když můžete být u umírajícího blízkého, je to komfort. Je hezké, že člověk při opouštění našeho světa může být tváří tvář někomu milovanému. Myslím, že to je nejvíc, co pro druhého člověk v tu chvíli můžeme udělat,“ říká zpěvačka.

V tu chvíli je to prohra, ale i vydechnutí. „Cítíte za něj úlevu, že se to zastaví, zklidní, všechen boj i marnost skončí a teď už bude jen líp.“

Logo

I nová deska Světlo odráží náročné životní období, kterým si zpěvačka Anna K. prošla. Je barevná a plná muziky, na kterou fanoušci čekali šest let. Na albu spolupracoval Jan P. Muchow, Kühnův dětský sbor, je na něm i píseň v angličtině se zpěvákem kapely Reef nebo bonusová s textem od Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře.

Jednou z nejhranějších písní z nového alba je singl Všichni se budeme znát. V klipu je Anna K. řidí Tatru 603 a nastupují k ní různí pasažéři. „Ten taxík je můj život a nastupují lidé, kteří jím prošli," říká zpěvačka.

A není to nezajímavá parta pasažérů. Jsou mezi nimi i slavní lidé, což není náhoda. Anna K. vystudovala konzervatoř, od malička hrála v divadle Semafor, proto nastupují například Jiří Suchý a Jitka Molavcová, objeví se i Michal Suchánek, Šárka Strachová a další.

autor: lvb
Spustit audio