Ondřej Ládek alias Xindl X, písničkář

22. září 2012

Zřejmě by dnes nedokázal spočítat, kolikrát vlastně odpovídal na otázku, proč si za svůj umělecký pseudonym zvolil právě jméno Xindl X. „Pochází z jednoho filmu Woodyho Allena,“ vysvětluje Ondřej Ládek v rozhovoru s Václavem Žmolíkem. „V době, kdy jsem začal zpívat své protestsongy, jsem usoudil, že je lepší je zpívat z pozice Xindla z generace X.“

Pražský rapper s kytarou – tak jej nedávno nazvali v jedněch novinách. Že už toto označení není dnes ani zdaleka tak přesné, jako by bývalo například před čtyřmi lety, Ondřej Ládek vysvětluje těmito slovy: „V průběhu času se posouvá, jak člověk věci dělá. Dnes se považuju za písničkáře, přestože nehraju sám, ale mám kolem sebe i kapelu.“

Jak sám přiznává, v jeho hudební kariéře mu nemálo pomáhá i to, že vystudoval obor scenáristika na pražské FAMU. A to nejen proto, že si během studia udělal některé důležité kontakty.

„Když jsem se po škole pokoušel živit scenáristikou, skončil jsem nakonec v reklamce. Dnes tedy vím, jak mají vypadat propagační materiály, když se vydává deska a když se jede na turné. Mám zároveň odrazový můstek, jak přistupovat k textům,“ popisuje.

Své texty, jak zdůrazňuje, tedy nepojímá ryze intuitivně. Naopak. „Je dobré předem si uvědomit, co textem chce autor sdělit a jak tuto sdělnost vypíchnout,“ upozorňuje.

Živit se ryze scenáristikou – to podle něj dnes není možné. Z jakého důvodu? Také na to se jej Václav Žmolík zeptal. Padly však i další dotazy. Jaké je jeho nové album? A kdy se od něho dočkáme filmového muzikálu?

Záznam celého rozhovoru s Ondřejem Ládkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.