Ondřej Suchý: Při psaní knihy Pan Voskovec z Manhattanu nám pomohl Facebook

Spisovatel a moderátor Ondřej Suchý napsal po knize Pan Werich z Kampy spolu se svým bratrem Jiřím pokračování věnované Jiřímu Voskovcovi, které pojmenovali Pan Voskovec z Manhattanu. Říká, že pro jeho bratra bylo psaní jednodušší, protože s Voskovcem vedl korespondenci a věděl o něm víc než on.

„Musím říct, že skvělý je Facebook. Já jsem na Facebooku napsal, že kdo mi může něco zajímavého říct nebo poslat, ať to učiní, protože píšu s bratrem knížku. To nejdůležitější přišlo z Vídně od filmařky česko-rakouského původu Zuzany Brejchové, která se tam s tatínkem, který byl kdysi šéfem filmového archivu, přestěhovala po roce 1968. Byla svědkem posledního setkání Voskovce a Wericha,“ vypráví Ondřej Suchý.

Zuzana Brejchová v dopise pro Ondřeje Suchého o tomto setkání, které proběhlo v roce 1974, napsala: „Bylo dojemné vidět, jak pan Voskovec panu Werichovi nahrává, jak ho šetřil, a ze všeho nejvíc bylo vidět, jak se ti dva mají rádi. Bylo to vzácné přátelství. Nedivili jsme se, když pan Voskovec o mnoho nepřežil. Měla jsem to štěstí, že jsem oba pány poznala osobně.“

Podívejte se na video záznam rozhovoru:

Ondřej Suchý vzpomínal na to, jak ho Zuzana Brejchová prováděla po Vídni, kde byli i u hotelu, kde oba pánové bydleli, v restauraci, do které chodili, a navštívili i obchod, kde si Jiří Voskovec před odjezdem koupil klobouk. Kromě paní Brejchové se mu přes Facebook ozvali i další lidé, kteří mu posílali skeny dopisů, fotografií a dalších vzácných věcí, ke kterým by se jinak nedostal.

Je také rád, že se u nás Jiří Voskovec stává známějším díky novým CD s nahrávkami z Ameriky, která vycházejí, ale i díky knihám. „K té naší bych chtěl říct, že to není žádná biografie. Jeden kritik se do nás pustil, že to tam není tak, jak by to v biografii mělo být. My jsme vycházeli jen ze svých poznatků a ze svého vztahu k tomuto pánovi,“ říká Ondřej Suchý.

Ondřej Suchý

Jeho bratr Jiří Suchý je o 14 let starší, takže k sobě dříve obtížně hledali cestu. Ondřej Suchý se smíchem říká, že motorem psaní společných knih je on, protože bratr ho kvůli množství svých jiných aktivit „zdržuje“. Zároveň ale dodává, že je mu starší bratr vzorem.

Čím ho okouzlila zpěvačka Zaz? Jak se připravuje na rozhovory se svými hosty? A proč jsou stále tak populární filmy pro pamětníky? Poslechněte si celý rozhovor s Ondřejem Suchým. Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pst , jpr
Spustit audio