Ondřej Vrkoč: Chtěli byste plout na palubě Titanicu? Třeba budete mít možnost

15. duben 2013

K tragickému konci prý byl Titanic odsouzen už během 37 vteřin, které bezprostředně následovaly po jeho nárazu do ledovce. I to v rozhovoru s Lucií Výbornou podotýká Ondřej Vrkoč, jeden z největších expertů na nejslavnější britskou královskou loď všech dob. „Ve chvíli, kdy první důstojník Murdoch zavelel zpětný chod, byl Titanic odsouzen ke zkáze,“ říká.

Pamatujete na ohromující scénu z megafilmu Jamese Camerona, v níž se obrovská loď láme na dva kusy? Vypadá tak realisticky – a přitom se vše mohlo odehrát úplně jinak.

Čtěte také

„S asi nejpravděpodobnější teorií o tom, jak se parník rozlomil, přišel známý fyzik a lodní architekt Roger Long. Loď podle něj nejprve klesla pod mořskou hladinu, kde se zlomila silami směřujícími vzhůru, ne dolů,“ popisuje Ondřej Vrkoč.

Ví, o čem mluví. Svůj život se totiž rozhodl zasvětit zkoumání zřejmě nejznámější námořní tragédie všech dob a dnes patří mezi největší žijící odborníky na Titanic. A nejen to. Přišel navíc i se vskutku ambiciózním plánem – postavit repliku slavného zaoceánského parníku.

Čtěte také

„A kdo dnes není blázen?“ usmívá se v této souvislosti devatenáctiletý Ondřej Vrkoč. „Kdyby se postavila nová loď, tisícům a miliónům fanoušků na celém světě by se splnil jejich sen.“

Ondřej Vrkoč chce postavit repliku Titaniku

Plánovaný Titanic II má být z 90 procent věrnou kopií originálu – a přitom má dostat nádech 21. století. Jak něčeho takového chce Ondřej Vrkoč dosáhnout? I na to se Lucií Výborná svého hosta zeptala. A zajímalo ji i to, čím vlastně Titanic Ondřeje Vrkoče tak fascinuje nebo co může být pravdy na nejrůznějších konspiračních teoriích o potopení Titanicu. Poslechněte si záznam celého rozhovoru!

Záznam celého rozhovoru s Ondřejem Vrkočem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio