ON-LINE ROZHOVOR: Když se dítě zeptá, nesmíte se bát odpovědět, radí dětský psychoterapeut

24. únor 2014

„Děti jsou pořád stejné, to jen dospělí je kazí a občas je vidí ze zvláštního úhlu,“ tvrdí dětský psychiatr a psychoterapeut Michal Považan. Kdy se rodiče dopouštějí největších chyb? A co vlastně trápí hyperaktivní děti? Také na to se ho ptala moderátorka Lucie Výborná.

Dětské obavy bychom neměli podceňovat. „Občas si stačí o problémech popovídat, pak si dát pauzu a vrátit se k nim později,“ radí Michal Považan. Nad problémy, které dítěti i celé rodině znepříjemňují život, bychom podle něj neměli mávnout rukou. „Pokud mi porucha kazí život, je třeba se léčit,“ tvrdí.

„Problémy dětí kladou na rodiče vyšší nároky,“ uvažuje Michal Považan. Je třeba si uvědomit, že i například hyperaktivní dítě trpí úzkostnými stavy. „Velké procento dětí s ADHD trpí depresí,“ potvrzuje.

Čtěte také

„Rodiče často neumí vyjmenovat, co se dětem povedlo a v čem jsou dobré,“ popisuje častou zkušenost z ordinace. „Ale umí říct, co se nepovedlo ve škole, kdy dítě dostalo poznámku nebo špatnou známku,“ dodává.

Čeho je dobré si všímat u dětí v pubertě? Je pravda, že děti dnes dospívají dřív než v minulosti? A na jaké otázky bychom si měli odpovědět před návštěvou psychologa? Také to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

Psychoterapeut Michal Považan odpovídal po 11. hodině také v on-line rozhovoru.


autor: šše
Spustit audio