Orla skalního se podařilo zahnízdit. Hrozí mu elektrovody, otravy a myslivci

31. březen 2015

Záchranná stanice pro volně žijící živočichy v Bartošovicích na Novojičínsku přijala loni rekordní počet živočichů. Mezi přijatými pacienty byly vzácné druhy zvířat, které se neloví – loni například přivezli postřelenou tříletou samici orla skalního.

„Přijímáme všechny druhy volně žijících živočichů, kteří mají nějaké zranění, handicap nebo jsou nemocní. Vyšetříme je a zjistíme, jak dále s nimi naložit,“ vysvětluje Petr Orel, vedoucí Záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Bartošovicích na Novojičínsku.

Stanice často přijímá mláďata nalezená v nevhodných podmínkách, ale také srnčata, která se motají na místě sražené srny a o které se někdo musí postarat. Ale mezi pacienty patří i určité procento postřelených zvířat, která se neloví.

„Myslivecká veřejnost se negativně podílí na příjmech, není vzácnosti postřelení nebo zástřely velmi vzácných druhů, které nejsou zařazeny do zvěře,“ říká. Například orla skalního postřelili brokovou zbraní, kterou podle něj nikdo jiný, než člověk, který má zbrojní průkaz, nevlastí.

Čtěte také


Řada sloupů vysokého napětí je nevhodně řešena. Pokud dravec dosedne na železnou konzolu a dotkne se vodiče, tak dojde k elektrickému oblouku.

V rámci projektu repatriace orla skalního se snaží o návrat těchto zvířat do volné přírody. „Začátky projektu se táhnou od 90. let a dostali jsme se k vypouštění. Od roku 2006 máme 22 mláďat, dnes je orel skalní stálým druhem na Moravě, dva roky také hnízdí,“ vysvětluje.

Negativním jevem je pronásledování těchto vzácných ptáků, patří k nim postřelení nebo otravy – mnoho lidí se stále domnívá, že predátoři do přírody nepatří. Ale škody páchají také elektrovody. „Řada sloupů vysokého napětí je nevhodně řešena,“ upozorňuje.

Zvířecí záchranka v Bartošovicích je financovaná vícezdrojově, největším donátorem je ale stát. „Vždy musíme o prostředky bojovat. Také záleží na spolupráci se samosprávami obcí a měst, pomáhají i fyzické nebo právnické osoby,“ nastiňuje s tím, že v roce 2013 dva lidé stanici odkázali dědictví. „Ve Velké Británii podobné organizace žijí z 30 a 40 procent z dědictví,“ podotýká.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio