Osamělé rodičovství dětem vadit nemusí! Jde hlavně o ekonomické znevýhodnění, říká socioložka

1. říjen 2015

V Česku začíná fungovat mezigenerační internetová seznamka, ve které si mohou podat inzerát mladé rodiny, které shánějí náhradní prarodiče pro hlídání jejich dětí. Takový projekt má podle socioložky Radky Dudové naději na úspěch – služeb péče o děti je nedostatek a matky, aby mohly chodit do práce, tak někoho potřebují.

Osamělé rodičovství je sice u nás časté, ale nemusí samo o sobě znamenat znevýhodnění dětí.

„Statistika dokáže od sebe oddělit vlivy různých fenoménů, děti osamělých rodičů mohou mít problémy nebo horší prospěch, ale vidíme, že největší problém je ekonomické znevýhodnění než to, že dítě vyrůstá s jedním rodičem,“ podotýká.

Čtěte také

Existují určité stereotypy, jak se chová matka a otec, ale v reálu to nemusí tak být. „Nemůžeme srovnávat skupinu rodin se dvěma a skupinu s jedním rodičem, a říci, že v jedné z nich se dětem daří hůře,“ upozorňuje.


Častou strategií osamělých rodičů jsou malé, nejisté a nevýhodné práce, které jim umožňují udržet se nad hladinou

Z hlediska statistiky je počet dětí, které žijí s osamělými rodiči, poměrně velký a Česko patří k zemím, kde je takový podíl nejvyšší. „Máme nějakou skupinu dětí, které se nacházejí v určité situaci, a když se na ně vykašleme, tak házíme přes palubu pětinu populace, jde o aktuální problém,“ dodává.

Připouští také, že termín osamělý rodič je často kritizován, protože není zcela přesný, akcentuje totiž osamělost, což ale nemusí být vždy pravidlem – když rodiče nežijí spolu, tak to ještě neznamená, že jeden z nich na vše zůstává sám.

Radka Dudová

Singles jako nový model společenského života

A stejně tak singles, tedy lidé, kteří žijí z nějakého rozhodnutí sami, mají podle dosavadních výzkumů různé vztahy, které ale udržují na dálku. „Mají kamarády, příbuzné, mluvíme o takovém novém modelu společenského života,“ přibližuje.

V té souvislosti také dodává, že klesá podíl vícerodinných domácností – lidé jsou stále méně ochotní žit se svými rodiči v jednom domě, zároveň narůstá podíl nerodinných domácností.

Zajímá vás víc? Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio