Otakáro Schmidt, herec a režisér

4. říjen 2012

„Jako by nás něco vedlo,“ říká režisér Otakáro Schmidt, když vzpomíná na natáčení snímku Pražské Jezulátko. „Dotkli jsme se velice silného fenoménu,“ dodává v souvislosti s dokumentárním snímkem, který přibližuje jeden z nejslavnějších fenoménů Prahy.

Co myslíte – jak může souviset Exupéryho Malý princ s Jezulátkem, tedy Ježíšem Kristem v dětské podobě? Možná se budete divit, ale hodně. Koneckonců snímek Pražské Jezulátko to jen dokazuje.

Inspirací pro pojetí tématu se totiž stala knížka Malý princ v nás. „Samotný Exupéry byl vychován jezuity,“ upozorňuje Otakáro Schmidt. „Měl v sobě úctu k Jezulátku jako takovému a existují indicie, že i k Pražskému Jezulátku konkrétně.“

Ve filmu tak do popředí vystupuje paralela mezi malým princem – jako dítětem v každém z nás – a Božím dítětem. „Malý princ putuje krajinou dětství a má zvídavé otázky. Představuje zvídavost, která nás může přiblížit Bohu. Buďte dětmi, vyzýval koneckonců Kristus,“ podotýká Otakáro Schmidt.

„V našem filmu nakonec Jezulátko – na rozdíl od Exupéryho Malého prince – neodlétá na nějakou planetku, ale zůstává s námi. Je nám ku pomoci, když na něj voláme nebo když se jej, stejně jako malý princ, ptáme,“ popisuje Otakáro Schmidt.

Otakáro Schmidt ve studiu

Proč je podle něj Pražské Jezulátko mnohem populárnější v zahraničí než v Česku? Jakým způsobem hodlá téma Jezulátka dále rozpracovat? A jak bude vypadat jeho další film o Cyrilovi a Metodějovi, který se v televizi objeví o Vánocích?

Záznam celého rozhovoru s Otakárem Schmidtem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio