Ovládat auto pouhou myšlenkou? Jde to, ukázal autosalon v Ženevě

15. březen 2018

V jakých autech budeme jezdit už za pár let? Motoristický redaktor Českého rozhlasu to ví. Právě se totiž vrátil ze světového autosalonu v Ženevě, a jak v rozhovoru s Patricií Strouhalovou podotýká, o převratné novinky na poli automobilismu tam rozhodně nebyla nouze.

Zatímco třeba loňský autosalon ve Frankfurtu se zaměřil hlavně na takzvaná autonomní auta, probíhající ženevský autosalon se dívá do mnohem bližší budoucnosti. I když, jak říká Luděk Hubáček, i letos v Ženevě si milovníci futuristických technologií přišli na své: „Objevila se tam dokonce létající auta!“

Čtěte také

Auta budoucnosti

A převratné změny se nedějí jen ve vzduchu, ale i na zemi. To, co ještě nedávno bylo pohádkou z filmů a seriálů 80. let, se nyní stává skutečností. Auta nedaleké budoucnosti prý budou schopna přímo komunikovat se svým řidičem. A to, pozor, prostřednictvím pouhé myšlenky.

„Auto třeba zabočí o půl vteřiny dřív, než by to sám udělal řidič. Tento systém zkoušeli už Číňané před dvěma lety. Zachytili signály z mozku pomocí nasazených senzorů a dokázali vyselektovat ty, se kterými auto dokázalo komunikovat,“ popisuje motoristický expert.

Létající auta jsou jednou z vizí budoucnosti rychlé přepravy ve velkých městech

Něco podobného podle teď na ženevském autosalonu představila i japonská automobilka. Svůj systém nazvala „mozkem pro auto“, a jak slibuje, měl by zrychlit a zpřesnit pohyby auta na silnici. „Já se toho ale trochu obávám. Známe to všichni: rozhodnete se někam zatočit, pak si uvědomíte, že jste se spletli, a jedete jinam. Myslím, že hlasové ovádání auta je jednodušší,“ uvažuje redaktor.

Novinky z české Škodovky

Na ženevském autosalonu byly k vidění stovky nových automobilů, desítky z nich ve světové premiéře. Z velkých automobilek se omluvily pouze firmy Opel, DS a Mini. Mladoboleslavská Škoda do Švýcarska přivezla svou novou studii malého městského crossoveru.

Modely Karoq a Kodiaq totiž příští rok doplní další SUV. Jak bude vypadat, napověla studie Vision X, kterou Škoda představila. Jezdí na plyn, benzin a elektřinu, má šest světel, křišťálovou masku a zrcátka s prolisy ve tvaru české vlajky.

autor: als