Ovládnou stroje lidstvo? Nejdříve v roce 2085, říká vědec Vladimír Mařík

23. leden 2018

Roboti a emoce - jde to dohromady? Dnešní stroje zatím emoce nemají, ovšem vývoj neustále postupuje. A začínají tak vznikat třeba roboti, kteří se ve výrobě dokážou na dělníky i „pousmát”. „Rozpoznají, že všechno dobře běží, ale je to zatím všechno ‚jen’ naprogramováno člověkem, stroje své vlastní přirozené emoce zatím nemají,” říká v rozhovoru s Lucií Výbornou Vladimír Mařík, český vědec a ředitel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky na ČVUT v Praze.

Roboti budou jednou tak dokonalí, že se vzepřou člověku a začnou ho ovládat. Ne, tohle není sci-fi, ale takzvaná Kurzweilova singularita.

Psal se rok 2005 a vynálezce a vizionář Ray Kurzweil (jehož řada odvážných předpovědí už se od té doby mimochodem stihla vyplnit) odhadl, že v roce 2045 stroje definitivně ovládnou lidstvo.

Čtěte také

„Dnes odhad hovoří o roku 2085 a věřím, že jak bude výzkum pokračovat, bude se singulární bod stále oddalovat. Nikdo ale nemůže říct, zda skutečně přijde,” shrnuje Vladimír Mařík. „Záleží i na nás lidech, zda to připustíme, nebo najdeme způsob, jak tomu zabránit.”


Stroje,které ovládnout lidstvo? Záleží i na nás lidech, zda to připustíme, nebo najdeme způsob, jak tomu zabránit.VLADIMÍR MAŘÍK

Roboti i „roboti”

Roboti už dnes nejsou jen ony humanoidní stroje, které si kdysi představoval Kapel Čapek. Pod tímto slovem se skrývají i autonomní auta, vozítko na Marsu nebo třeba drony.

„Umělá inteligence bude prorůstat všemi aspekty našeho života,” je přesvědčen Mařík. „Zatím se prosazují hlavně ve výrobě, protože tam přinášejí ekonomický efekt, ale budoucnost mají určitě i ve zdravotnictví. Objevují se velmi zajímavé aplikace v dopravě a v dalších oblastech života.”

autoři: lvb , als
Spustit audio