Pavel Belšan: Když ztratíte zrak, musíte se naučit znovu žít

2. listopad 2013

Osud sportovního pedagoga Pavla Belšana by vydal na román. Bývalý autor oblíbených rozhlasových rozcviček přišel v 59 letech o zrak, a to zcela nečekaně. Jak se s tím vyrovnával? A kde bere životní sílu a optimismus? Také na to se ho ptala moderátorka Patricie Strouhalová v sobotu mezi 10. a 11. hodinou.

„Byl jsem přesvědčen, že oslepnutí není trvalé,“ popisuje Pavel Belšan. Každá nová situace s sebou přináší strachy a obavy. Čeho se bál sobotní host? Prý toho, že ho okolí nepřijme. I proto nejprve odmítal chodit s bílou holí. „To jsou depresivní stavy, do kterých se dostanete. Musíte se smířit s tím, že už nevidíte,“ konstatuje.

Čtěte také

Podle pomoci handicapovaným se podle Pavla Belšana pozná kulturní úroveň společnosti. „Dokázat se vcítit do pocitů druhého, nejen handicapovaného, v tom má naše společnost určitou pozitivní tradici,“ domnívá se.

Pavel Belšan však ve vysílání nemluvil jen o svém životě. Připomněl natáčení rozhlasových rozcviček, které rozhlas vysílal už od května 1932. Jak problematické bylo popsat posluchačům pohyb? „Snažil jsem se osvojit představu o pohybu, jeho dynamice i rozsahu. A tu stručně zprostředkovat slovem,“ popisuje.

Pavel Belšan v Hostu Radiožurnálu mluvil nejen o fyzické zdatnosti mladých lidí, ale i o výchově a čestném chování.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio