Pavel Fischer o útoku na Charlie Hebdo: Hlavní roli nehraje hranice mezi muslimem a nemuslimem

Po útoku na redaktory francouzského satirického týdeníku Charlie Hebdo zůstalo několik zastřelených a na milióny zraněných – tak vidí dění ve Francii i v celé Evropě bývalý český velvyslanec ve Francii Pavel Fischer. „Každý, komu není jedno osud právního státu a demokracie, se musí cítit zasažen,“ vysvětluje.

Připomíná tak často opakovanou myšlenku, podle které demokracie není daná a trvalá hodnota. „O demokracii musíme bojovat každý den. Jen se podívejte, co se děje na Ukrajině,“ připomíná Pavel Fischer, podle kterého se novináři týdeníku Charlie Hebdo nebáli a byli skutečnými bojovníky za svobodu slova.

Současně se zamýšlí nad osudy sourozenců Kouachiových, kteří se útoku dopustili. „O Chérifa se staraly sportovní organizace. Pak se chtěl stát raperem, ale dostal se pod vliv sektářů a obchodníků s drogami. Působil jako zoufalý kluk,“ přibližuje sociální zázemí jednoho z útočníků.

„Chérif Kouachi míří samopalem na ležícího policistu, který se jmenuje Ahmed, hlásí se ke svému alžírskému původu a je praktikující muslim,“ připomíná jeden z momentů teroristické akce proti redaktorům časopisu Charlie Hebdo.

Čtěte také

„Hranice není mezi muslimem a nemuslimem, ale mezi tím, kdo chce dodržovat pravidla a kdo ne,“ zdůrazňuje.

Pavel Fischer, bývalý český velvyslanec ve Francii

Řešení vidí Pavel Fischer v malých krůčcích, například ve striktním oddělování církevních a politických záležitostí a také v podpoře rozvoje kritického myšlení. Do patové situace se dostala i svoboda slova. Jak by reagoval na názory plné nenávisti, které se objevují na internetu?

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio