Pavel Kolář, který začínal se spartakiádním vrahem, dnes tvrdí: Detektivky? Spíš sci-fi

17. duben 2013

Vzpomínáte? Bylo to v roce 1985, kdy československou veřejnost šokoval případ muže, který byl usvědčen ze tří vražd, dvou pokusů o vraždu, pěti znásilnění, tří loupeží a pěti krádeží. Kauza známá pod názvem „případ spartakiádního vraha“ se stala jednou z prvních profesních zkoušek současného ředitele Kriminalistického ústavu Pavla Koláře. „Zkoumal jsem tenkrát stopy ve formě textilních vláken,“ vzpomíná v rozhovoru s Petrem Králem.

Ve svém profesním „křestu ohněm“, tedy v pátrání po jednom z nejznámějších zločinců československé historie, tehdy začínající kriminalista Pavel Kolář uspěl. Právě díky jemu a jeho kolegovi se pátrání po pachateli brutálních útoků mohlo posunout do další fáze.

„Kolega, který se mnou spolupracoval, ve zkoumaných textilních vláknech objevil kulovité kovové částice. Jejich nález nás vedl k přesvědčení, že pachatel pochází z prostředí, kde se pracuje s kovy,“ upozorňuje Pavel Kolář na významný posun, k němuž v kauze spartakiádního vraha také díky jeho práci došlo.

Čtěte také

Dnes je Pavel Kolář, ředitel Kriminalistického ústavu, zkušeným matadorem kriminalistické práce. Jen pobavený úsměv tak u něj mohou budit mnohé populární detektivní seriály. „Metody, které se v těchto seriálech používají, jsou sice postaveny na reálném základě, ale zároveň spojují role mnoha lidí do jediné osoby. Tyto seriály tak mnohem více než detektivky připomínají science fiction,“ upozorňuje.

Ne ke všem seriálům s kriminalistickou tematikou však je tak přísný. I on má své televizní oblíbence. „Jednoznačně Dobrodružství kriminalistiky,“ neskrývá. „Je škoda, že nepokračuje i představením novějších vyšetřovacích metod,“ dodává.

Čtěte také

Jak upozorňuje, dokonce i televizní seriály dnes postupně mění kriminalistickou profesi. Jak konkrétně? Nejen na to se Petr Král svého hosta zeptal. Padly však i další dotazy. Jak moc velkým dobrodružstvím je dnes práce kriminalistů? Co dostane na kolena i hodně zkušeného vyšetřovatele? A jaké druhy stop po sobě pachatelé nejčastěji zanechávají na místě činu?

Záznam celého rozhovoru s Pavlem Kolářem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio