Pavel Kosatík: Ani Gottwaldovi s  tlustou Martou bychom se neměli smát, protože tím ubližujeme obětem

17. leden 2017

Novinář, scenárista a spisovatel Pavel Kosatík začínal jako autor sci-fi, než změnil žánr a ponořil se do historie. Momentálně pracuje na seriálu o Janu Ámosi Komenském – muži na konci epochy, kterému hořely knihy, na nichž celý život pracoval, umíraly mu ženy i děti a byl neustále na útěku. Jak přes to všechno dokázal vytvořit to, co vytvořil?

„On měl velmi silné motivy to nevzdat. Byl biskup v likvidované církvi, stál v čele, musel jít příkladem. Věřil tomu, co dělá, bavilo ho to a odpovídal za strašnou spoustu lidí, včetně bezbranných. Neměl žádný zvláštní manévrovací prostor. To, co dělal, jsou samé heroické věci, a zároveň si člověk těžko představí, že by se choval jinak. On tu možnost neměl,“ říká Pavel Kosatík.

Podle jeho názoru má osobnost Komenského co předat i dnešku – například již zmiňovaný heroismus. Kosatíka na něm fascinuje to, že byl člověkem na rozhraní epoch, kde je podle některých i dnešní doba. Zároveň byl smolařem, který prohrával své životní zápasy a nedosáhl toho, čeho chtěl.

České století jako komiks

Ze seriálu Českého století, ke kterému napsal Pavel Kosatík scénář, se stal komiks Češi. „Přáli jsme si, aby to bylo pro jiné lidi, než kteří se dívají na televizi, aby to bylo v něčem trošku víc free, než může být televize. Definoval bych cílovou skupinu jako lidi, kterým nevadí o dějinách přemýšlet ještě alternativněji, než to bylo možné v televizi,“ popisuje Kosatík.

Autoři jednotlivých komiksů měli poměrně volnou ruku. Pavel Kosatík vzpomíná, že si jen na začátku vymezili určité pole působnosti: „Šlo mi o to, aby si z dějin nedělali srandu, protože ty katastrofy k tomu často svádí. Považuji za důležité, aby se odporné věci zobrazovaly jako odporné věci a ne jako něco, čemu se posmíváme. Ani tomu Gottwaldovi s tou tlustou Martou bychom se neměli smát, i když je to pohledově k popukání, protože bychom tím ubližovali těm obětem.“

Jiří Vyorálek jako Klement Gottwald ve snímku Všechnu moc lidu Stalinovi z cyklu České století

On sám si z osobností českých dějin nejvíce váží Masaryka, protože bral všechno vážně, hlídal si, aby v každém okamžiku co nejintenzivněji žil, a také měl sebereflexi – záleželo mu na tom, aby jeho život neupadl do rutiny, a měl na sebe maximalistické nároky, kterým dostál.

Proč začínal zrovna jako autor sci-fi? Jak se dá proniknout do osobního života dávno mrtvých osobností? A má pocit, že mají Češi nedostatek duchovna? Poslechněte si celý rozhovor s Pavlem Kosatíkem. Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , jpr
Spustit audio