Pavel Kozák: Kvalita kapra se liší rybník od rybníku

22. listopad 2012

Podle výživových poradců bychom měli jíst ryby alespoň dvakrát týdně. Čtvrteční host Radiožurnálu Pavel Kozák, ředitel Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického, má rybu na talíři někdy i mnohem častěji.

Zatímco průměrný obyvatel Evropské unie sní ročně 11 kilogramů rybího masa ročně, průměrný Čech sní jen něco přes 5 kilogramů. Může za tuto nízkou konzumaci i malá nabídka čerstvých ryb v obchodech? „Nabídka se lepší. V supermarketech, malých obchodech i na farmářských trzích můžete sehnat čerstvou rybu,“ domnívá se Pavel Kozák.

Ryby se snaží jíst pravidelně, a to nejradši candáta, pstruha, ale i kapra, který má u mnohých z nás pověst živočicha žijícího na bahnitých dnech rybníků. „Kapra můžete připravit na spoustu způsobů a někdy ani člověk nemusí poznat, že jí rybu,“ zdůrazňuje Pavel Kozák.

Právě jeho ústavu se podařilo vyprodukovat kapra se zvýšeným obsahem nenasycených mastných kyselin omega 3. „Pracovali jsme na studii o pozitivních účincích kapra na lidský organismus, jenže kapr se kvalitou velmi liší,“ vzpomíná Pavel Kozák.

Pavel Kozák mívá ryby na talíři velmi často

Proto vyvinuli přírodní směs, která měla kvalitu masa zvýšit. A to se jim nakonec také povedlo. „Našeho kapra jsme testovali na pacientech po operaci srdce. Strava bohatá na kyseliny omega 3 jim prospěla,“ dodává.

Jak to, že se v českých řekách rozšířil nepůvodní druh raka z Ameriky? Jak ovlivňuje používání hormonální antikoncepce život ryb? A proč chodí raci pozpátku? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Pavlem Kozákem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.