Pavel Mandys: Snažíme se z alternativních knih udělat mainstream

24. duben 2013

Opravdu české děti tak málo čtou? Jak se literární kritik staví k povinné četbě na základních školách? A jak se těší na předávání výročních literárních cen? Také na to se ptal moderátor Jan Pokorný organizátora cen Magnesia Litera Pavla Mandyse mezi 10. a 11. hodinou.

„Křivka čtenářů a čtení opravdu trochu klesá, ale není to zdaleka tak významné,“ uvažuje Pavel Mandys a snaží se vyvrátit tvrzení, podle kterého dnes lidé málo čtou. „Ukazuje se, že patříme mezi čtenářsky nejvyspělejší země světa,“ konstatuje s tím, že rodiče by měli být vzorem svým dětem.

„Nejlepší je najít knihu, do které se dítě začte a už ji nepustí,“ zamýšlí se s tím, že školní povinná četba neodpovídá tomu, co by chtěly číst děti, ale spíš představám dospělých. „Dobrým příkladem je Babička, která nebyla napsaná pro děti,“ uvádí. Podle Pavla Mandyse sice patří tato kniha ke kánonu české literatury, ale je otázkou, jestli je dobré nutit děti k jejímu čtení v tak nízkém věku.

Dnes se budou udělovat ceny Magnesia Litera. Mezi organizátory tohoto knižního svátku patří právě Pavel Mandys. „Snažíme se z alternativnějších knih udělat mainstream,“ popisuje jeden z úkolů předávání ocenění. Magnesia Litera tak má za cíl také vzbuzení zájmu.

Pavel Mandys organizuje předávání výročních cen Magnesia Litera

Proč už u nás nevznikají mnohovrstevné příběhy? Co stojí za úspěchem severských detektivek? A jak si vedle nich vedou ty české? Také to si můžete kdykoliv připomenout při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Pavlem Mandysem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio