Pavel Maurer: Podvádět v jídle je zločin

16. květen 2013

Co říkáte, zašli byste na degustaci vody? Pokud si klepete na čelo s tím, že degustovat něco tak dokonale obyčejného, jako je voda, je nesmysl, nechte se od gastronauta Pavla Maurera přesvědčit, že se nejedná o zas tak špatný nápad… A pokud byste takovou netradiční ochutnávku chtěli zažít na vlastní chuťové pohárky, nechte se od něj rovnou i pozvat na další ročník Prague Food Festivalu. Ten už doslova klepe na dveře!

„Každý rok se snažíme přicházet s novinkami pro návštěvníky,“ říká Pavel Maurer o největší gastronomické akci v Česku.

Prague Food Festival, který se koná 24. až 26. května v Královské zahradě Pražského hradu, tak letos nejen nabídne skvělé pokrmy a nejlepší šéfkuchaře, představí špičkové podniky, producenty nápojů a delikates, ale také promění areál Královské zahrady Pražského hradu v jednu velkou kuchařskou školu.

Ale zpět k vodě. „Pozvali jsme si nejslavnějšího českého sommeliéra Ivo Dvořáka. Je vynikající v degustaci vína – kromě toho však dělá i netradiční degustaci vody. Postaví před vás šest nebo sedm karaf, v nichž jsou různé vody, a k tomu vám podá sklenku vína,“ popisuje Pavel Maurer.

Čtěte také

Vaše chuťové pohárky se prý při takové degustaci nestačí divit. A vy s nimi. „Najednou zjišťujete, že vám v puse dělá víno úplně jiné věci. Jednou se vám smázne z jazyka, podruhé z něj výrazněji vystoupí kyselinky a podobně,“ naznačuje gastronaut, jak důležité je, čím zapíjíme své jídlo.

Gastronaut Pavel Maurer

I o vodě tak bude letošní Prague Food Festival – ale rozhodně ne pouze o ní. Co by podle Pavla Maurera návštěvníci festivalu rozhodně neměli minout? Nejen to se v rozhovoru, který vedl Petr Král, dozvíte.

Kromě toho zjistíte třeba i to, proč je Pavel Maurer přesvědčen, že podvádět v jídle je zločin...

Záznam celého rozhovoru s Pavlem Maurerem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio