Pavel Slavko

23. duben 2011

Mnoho návštěvníků – to je velká radost, ale zároveň i velká povinnost. Také to v sobotním Radiožurnálu zdůrazňuje Pavel Slavko, kastelán českokrumlovského zámku. „V těchto dnech a zvlášť o velikonočních svátcích máme skutečně plno,“ upozorňuje po lince z Českých Budějovic v rozhovoru s Václavem Žmolíkem, že českokrumlovský zámek během hlavní sezóny navštíví kolem tří tisíce návštěvníků denně.

To, že jsou právě velikonoční svátky, prý návštěvníky českokrumlovského zámku poznají – a to jednoznačně. „Především díky vysokému standardu úklidu a údržby,“ upozorňuje Pavel Slavko. „Celý zámecký areál včetně zámecké zahrady procitl po zimním období a je ve svěžím jaru připraven přijmout své návštěvníky s přívětivostí, vlídností a kultivovaností prostředí.“

A velikonoční výzdoba samozřejmě nechybí, přestože se týká především interiérů. „Jde hlavně o nápaditou historickou instalaci v Hradním muzeu,“ láká návštěvníky kastelán českokrumlovského zámku.

Právě Hradní muzeum bylo letošním prvním lákadlem, které už v lednu u příležitosti Rožmberského roku na zámku v Českém Krumlově otevřeli. „Mezi návštěvníky má velkou odezvu,“ upozorňuje kastelán. „Velice příjemné je, že láká jak krumlovské, tak přespolní, tak transkontinentální návštěvníky z Asie.“

Nejzajímavější na Hradním muzeu podle Pavla Slavka je především to, že reaguje na zlatou éru muzeí 19. století. A co všechno v něm najdete? Od klasických souborů porcelánu, skla nebo nábytku přes zbrojnici po unikáty, jako je například pokladnice sakrálního umění s ostatky sv. Reparáta.

Českokrumlovský zámek však návštěvníky zve i do biografu, v němž promítá méně známé schwarzenberské filmy. Jak vlastně vznikla idea zámeckého kina? Jak se žije na zámku? A co kastelánovi přidělává nejvíce starostí? I to se od Pavla Slavka dozvíte v záznamu celého rozhovoru, který si můžete kdykoliv poslechnout v našem audioarchívu.

Záznam celého rozhovoru s Pavlem Slavkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio