Pavel Taussig

18. červenec 2008

V pátek hostil Dopolední Radiožurnál filmového historika Pavla Taussiga. S Lucii Výbornou si povídal o méně známých faktech u slavných českých filmů. Přiblížil, bez kterých osobností by český film nemohl existovat, a které filmy posledních dvaceti let budou patřit do zlatého fondu české kinematografie. Vysvětlil také, proč hvězdy prvorepublikových filmů stále plní přední místa v anketách herecké popularity. V sobotu 19. července bude hostem prezident vodní záchranné služby Jiří Magasanik.

Filmový historik Pavel Taussig připravuje pro časopis seriál, kde provádí zákulisím slavných českých filmů. Jak těžko se dostává k neznámým faktům u slavných filmů? "Tak složité to není, když víte kde hledat. V každé době vycházelo dost filmových tiskovin, které se věnovaly filmovým projektům už od stádia námětu. Pak byla otištěna spousta zajímavostí v podobě reportáže nebo rozhovoru s tvůrci už během natáčení. V podstatě je to takové detektivní bádání v lenošce," přiblížil Taussig. "Filmové tvorbě, publicistice, kritice a psaní o filmech přála hlavně šedesátá léta. A také polistopadová doba, která ovšem paradoxně nepřeje vzniku dobrých filmů." dodal.

Které filmy posledních dvaceti let budou podle Pavla Taussiga patřit do zlatého fondu české kinematografie? "Zřejmě v tom nebudu ojedinělým divákem, který si myslí, že se ještě nenaplnilo to očekávání, že když budou svobodné podmínky, že budou vznikat filmy, které nás budou oslovovat. Pro mě ale je nejhlavnějším filmem polistopadového období Zapomenuté světlo. To považuji za obdivuhodné filmové dílo po všech stránkách," uvedl filmový historik, který také vyzdvihl herecký výkon Bolka Polívky v tomto filmu. "Je trošku úsměvné, jak si v současnosti filmařská obec stěžuje, že jsme v okamžiku, kdy se natáčí s vypětím sil poslední český film. Ale točí se tolik filmů, že je to až obdivuhodné na desetimilionový národ," přiblížil Taussig.

Proč hvězdy prvorepublikových filmů stále plní přední místa v anketách herecké popularity? "Na to je velmi jednoduchá odpověď. My jsme národ filmových fandů a naše televizní vysílání je zaplněno řadou pamětnických filmů - v tom jsme mezi státy ojedinělí - takže nové generace znají ty staré filmy. Proto došlo k úkazu, že z veškeré produkce národní kinematografie se vyloupla množina filmů, které se opakují. Má to ale i stinnou stránku - televizní dramaturgie pak opomíjí možná i kvalitnější filmy, které ještě nemají mediální proslulost," řekl Taussig. Prozradil také, že je velmi vděčným filmovým divákem: "Já miluji ty divácké žánry. Klasika pro mě jsou americké westerny a samozřejmě česká veseloherní produkce je pro mě oáza. Ale strašně rád se pravidelně vracím k filmům Všichni dobří rodáci nebo Obchod na korze či Limonádový Joe - ty filmy považuji za dokonalé."

Záznam celého rozhovoru s Pavlem Taussigem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: kbr
Spustit audio